Zonne-energie opwekken

De voordelen van een huis met zonnepanelen

Wist je dat je niet enkel geld kan besparen met zonnepanelen, maar ook nog eens kan verdienen? Met een thuisaccu kun je namelijk zelf zonnestroom opwekken en gebruiken. Je kunt de opgewekte energie ook opslaan voor een moment als de zon niet schijnt.

Zonne-energie opslaan

De opgeslagen zonne-energie kan daarmee ook direct gebruikt worden voor apparaten die om stroom vragen. De extra energie die overblijft, wordt vervolgens opgeslagen en bewaard in een accu. Zo kan deze duurzame groene stroom op een later moment alsnog opgeroepen worden als er geen directe zonnestroom aanwezig is. De accu kan daarentegen voor enkele dagen energie opslaan en dus niet voor de gehele winter. Het blijft daarbij dus altijd noodzakelijk om ook via de netkoppeling je huis te voorzien van stroom.

Elektriciteitsnet

Wanneer de accu vol is en genoeg energie heeft opgespaard, zal de zonne-energie die wordt opgewekt, worden teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. Dit gebeurt omdat de accu een beperkte opslagcapaciteit kent. Dit is de reden dat alsnog een groot gedeelte van de opgewekte zonne-energie naar het elektriciteitsnet gestuurd zal worden. Deze stroom zal vervolgens worden verdeeld onder andere huishoudens.

Geld verdienen met zonne-energie

Je zult uiteraard wel gecompenseerd worden voor de energie die je aflevert aan het elektriciteitsnet. Hetgeen wat je hebt verbruikt zal uiteindelijk worden verminderd met hetgeen dat je afstaat. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Je krijgt dan een vergoeding als je meer levert dan dat je verbruikt. De waarde wordt in de meeste gevallen gelijk getrokken met de huidige marktprijzen van de grote stroomaanbieders. Tot 2023 blijven deze marktprijzen voor zonne-energie gelijk. Maar deze worden vervolgens geleidelijk afgebouwd. Profiteer dus zolang het nog kan! Vergeet daarnaast niet dat het huis tevens in waarde zal gaan stijgen. Dat is een mooie meevaller natuurlijk.

Wat zijn de kosten?

Je kunt thuis met behulp van diverse accu’s ongeveer 2 tot 10 kWh opslaan. De kosten voor een systeem zijn ongeveer 8000 euro. Dit maakt het mogelijk om 10 kWh te verzamelen. Houd er wel rekening mee dat je te maken hebt met een redelijk lange terugverdientijd. Vervolgens zul je daadwerkelijk financieel voordeel behalen uit je investering. Het huidige aanbod voor de consumentenmarkt is echter nog erg laag, maar zal de komende jaren zeker blijven groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *