Onkruidvrij maken

Hoe kan ik mijn tuin onkruidvrij maken?

Wat is onkruid?

Over het algemeen beschouwt men hinderlijke planten die onwenselijk en schadelijk zijn als onkruid. Er is daarentegen geen officiële term die gehanteerd wordt, aangezien het vaak afhankelijk is van de beoordelaar of een plant als nutteloos en vervelend wordt ervaren.

Het kan hierbij voorkomen dat een bepaalde plantensoort in een bepaalde omgeving wordt gezien als ongewenst, maar in een andere situatie juist weer gewenst. In veel gevallen worden opschietende en snelgroeiende plantjes bestempeld als onkruid.

Welke soorten onkruid zijn er?

Wortelonkruiden

Onkruid tuin

Bij het wegschoffelen van deze type plant blijven de wortels in veel gevallen nog steeds actief. Hierdoor groeien de overgebleven wortels uiteindelijk weer uit tot nieuwe ongewenste plantjes.

Eenjarig onkruid

De verspreiding gaat bij dit type voornamelijk via zaad. Hierdoor is de bestrijding redelijk eenvoudig uit te voeren. Verwijderd de plantjes tijdig met de hand of met gebruik van een schoffel. Zorg er wel voor dat de planten met rijp zaad niet verder wordt verspreid bij het verwijderen.

Meerjarig onkruid

Bij dit type is het essentieel dat de wortels volledig worden verwijderd om verdere uitbreiding te voorkomen. Zelfs de kleinste stukjes groeien weer eenvoudig uit tot die vervelende en hardnekkige plantjes. Wees er op tijd bij, anders is de kans groot dat de wortels zich over de gehele tuin hebben verspreid. Hierdoor wordt de klus alleen maar lastiger om goed uit te voeren.

Hoe kan ik onkruid verwijderen en voorkomen?

Probeer onkruidplantjes direct te verwijderen wanneer ze zichtbaar zijn. Het ideale moment is over het algemeen het voorjaar, net voordat de zomer echt aanbreekt. Daarnaast raden we aan om de tuin nogmaals te wieden in de winter. Dit aangezien onkruid eenvoudig de winter overleefd als het niet tijdig wordt aangepakt.

Je kunt de volgende methoden gebruiken bij het bestrijden en voorkomen van onkruid:

Met de handen of met handgereedschap

In veel gevallen zijn de blote handen al voldoende om het merendeel eenvoudig te verwijderen. Daarnaast is een extra plantschepje of een onkruidsteker een prima tool om de wat lastigere plantjes los te wrikken. Voor de wat lichtere gronden, is de oude vertrouwde schoffel een prima gereedschap dat nog door veel mensen wordt gebruikt. De wat stevige gronden zijn vaak wat zwaarder en vereisen een hak. De staalborstel met een langere steel is tevens onwijs handig voor het verwijderen van de kleine plantjes tussen de tegels.

Onkruidborstel machine

Om het proces wat te versnellen is een onkruidborstelmachine ook nog een handig alternatief. Ideaal bij het eenvoudig verwijderen van kruid of mos tussen het straatwerk in je tuin. De meerdere staalborstels reinigen eenvoudig al het onkruid weg en zorgen er voor dat de wortels tevens worden meegenomen. Hiermee voorkom je dat er iets terug kan groeien.

Verstikking

Onkruid kan men verstikken door landbouwplastic te plaatsen en de planten af te dekken. De keerzijde is echter dat het plastic voor een half jaar geplaatst dient te worden voor maximaal effect. Een andere optie is het plaatsen van een antiworteldoek onder de tegels in je tuin. Hierdoor krijgt onkruid geen kans te groeien en voorkom je het probleem op een preventieve wijze.

Verbranden/verhitten

Verbranden onkruidEen onkruidbrander biedt ook nog de mogelijkheid om snel een eenvoudig al het onkruid te verwijderen tussen je tegels. De verhitting zorgt er voor dat de plant zal afsterven. Bijkomend voordeel is dat er geen chemicaliën wordt gebruikt tijdens het proces.

Zoals je kunt lezen, komt er nogal wat kijken bij het onkruidvrij maken van je tuin. Helaas, is het een taak die er eenmaal bij hoort en ook enige inspanning vereist. Hierbij geldt wel dat je beter kunt voorkomen dan genezen. Wees er op tijd bij en voorkom verdere groei. Dit bespaart je uiteindelijk tijd… dat je veel beter kunt besteden aan het genieten van je tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *