Tegels tuin

Tips en advies voor het zelf bestraten van je tuin

Er is natuurlijk niets fijner dan een gezellige barbecue in de tuin te organiseren voor vrienden en familie. Nu de zomer om de hoek staat te wachten, is dit de uitgelezen mogelijkheid om de tuin eens grondig onder handen te nemen. Het bestraten van de tuin wordt daarentegen nog altijd als een lastige opgave beschouwd. Terwijl dit in de praktijk reuze meevalt, zolang je je houdt aan een vast stappenplan. Wij hebben de diverse stappen voor je op een rijtje gezet, zodat jij direct aan de slag kan gaan!

De voorbereiding

Het is belangrijk dat je van tevoren precies weet wat je graag als eindresultaat wilt zien. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Je kunt online inspiratie opdoen of magazines bekijken bij de tuinspecialist. Pak de potloden uit de kast en begin lekker te schetsen… Zo krijg je een goed overzicht van alle mogelijkheden die je tuin biedt. Maak het zo visueel mogelijk, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Je hebt ook altijd nog de optie om een 3D voorbeeld te laten maken bij de expert. Dit geeft je een zo realistisch mogelijke weergave van de uiteindelijke situatie.

Welke tegels?

Er zijn diverse soorten tegels beschikbaar voor in de tuin. Er zijn over het algemeen drie mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. De betontegel wordt het veelal gebruikt door zijn sterkte en dat ze eenvoudig tegen een stootje kunnen. De natuursteen kenmerkt zich door zijn betoverende patronen en sprankelende natuurlijke kleuren. Vaak afkomstig uit landen zoals China, India of Vietnam. Als laatste optie is er ook nog siergrind. Beschikbaar in nagenoeg alle kleuren en maten. Hierdoor is siergrind zeer eenvoudig toe te passen bij het bestraten van je tuin.

Starten met de bestrating

Wanneer de gewenste tegels binnen zijn, kan er gestart worden met de fysieke handelingen in de tuin. Vooraf starten we eerst met het uitgraven van de tuin, zodat er genoeg ruimte is voor het plaatsen van de tegels. In de praktijk gaat het hier vaak om een hoogte van 15 tot 20 cm. Vervolgens wordt er een laag geel zand geplaatst, zodat er een goede fundering aanwezig zal zijn dat genoeg stevigheid biedt voor de lange termijn. Leg een dikke laag zand aan en zorg daarna voor het goed aantrillen van de grond met een trilapparaat. Zorg tevens voor een goede afloop, zodat water eenvoudig de kans krijgt om weg te lopen.

De vervolgstappen

Nadat de basis is gelegd met het gele zand en de afloop, mogen de tegels geplaatst worden. Werk daarbij altijd van buiten naar binnen. Hiermee voorkom je onverwachte ruimte bij de randen. Maak ook altijd gebruik van een waterpas om er zeker van te zijn dat alles recht wordt geplaatst.

Tip! Het is belangrijk dat er enige ruimte tussen de tegels zal zijn. Houd hierbij 3 millimeter aan, zodat je altijd goed zit als de tegels uitzetten bij het warme weer.

Aan de randen plaats je opsluitbanden zodat alles netjes op zijn plek blijft zitten. De opsluitbanden plaats je altijd iets lager dan de tuin bestrating zelf. Geef ze nog even een paar tikken met een rubberen hamer en zo is je bestrating gelegd!

De afronding

Als alles er netjes uitziet, is het tijd voor de finishing touch. De kieren tussen de tegels dienen nu opgevuld te worden met voegzand. Dit is tevens onkruidwerend, waardoor je niet elke maand de kieren hoeft te reinigen met een voegenkrabber.

Zo! Nu is het tijd om te genieten van het eindresultaat en de barbecue buiten te zetten. Nodig wat leuke mensen uit en beleef mooie momenten deze zomer in je nieuwe tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *