Kunststof Dakplaaten Monteren

Hier kun je kunststofplaten voor gebruiken

Kunststof kan voor veel verschillende klussen worden ingezet. Het wordt ook zelfs steeds vaker gebruikt, omdat het een duurzaam materiaal is. Kunststof gaat over het algemeen langer mee dan andere materiaalsoorten. Dit zorgt ervoor dat je op een milieuvriendelijke manier aan het klussen bent. Benieuwd waar je kunststofplaten allemaal voor kunt gebruiken? Lees dan snel verder!

De verschillende soorten kunststof

Kunststof bestaat uit heel veel verschillende soorten en maten. Onder kunststof vallen nog allemaal andere materialen, die ook allemaal een eigen naam hebben. Laten we eens inzoomen op de bouwkunststoffen. Zo is polycarbonaat bijvoorbeeld een voorbeeld van een kunststofplaat. Deze platen zijn erg veelzijdig en kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Het vaakst worden deze gebruikt om het dak van een terrasoverkapping dicht te maken. Polycarbonaat gaat niet alleen lang mee, het is ook nog eens een stevig materiaal. Het is bijvoorbeeld veel steviger dan glas, waardoor het niet kan breken. Daarentegen is polycarbonaat wel erg flexibel en kunnen lange platen daarom snel ombuigen. Laat je hier niet door afschrikken bij het klussen. Er moeten namelijk wel hele rare dingen gebeuren mocht dit materiaal gaan breken. 

Naast polycarbonaat zijn HPL platen ook gemaakt van kunststof. Deze zijn erg handig om te gebruiken bij het klussen. Vaak worden HPL platen ook wel gezien als Trespa. Net zoals kunststof zelf, zijn HPL platen in veel verschillende soorten te verkrijgen. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf of je de platen voor een buiten- of een binnen klus wil gebruiken, dit om rekening te houden met onder andere de UV bestendigheid. Daarnaast zijn de platen natuurlijk in verschillende kleuren, diktes en formaten te koop. Mocht je deze platen nodig hebben voor een klus, dan is HPL van PerlaPlast Kunststofshop zeker aan te raden. 

HPL staat officieel voor ‘high pressure laminate’ en wordt dan ook gebruikt als vervanging van hout. De platen kunnen namelijk niet rotten, waardoor ze veel duurzamer zijn in gebruik. Daarnaast zijn ze enorm weerbestendig en is het ook een relatief zwaar en stevig materiaal. 

Voor elke klus een andere kunststof plaat

In principe zijn er zoveel verschillende soorten kunststof op de markt, dat je voor elke klus wel een andere plaat nodig hebt. Polycarbonaat en HPL platen zijn bijvoorbeeld beide gemaakt van kunststof, maar een HPL plaat leg je niet zo snel als dak op een veranda. Er zitten dus degelijk verschillen in de kunststof platen. Sommige kun je wel weer voor meerdere klussen gebruiken. Dan kan het ook nog eens voorkomen dat je voor sommige klussen weer de keuze hebt uit meerdere materialen. Een doe-het-zelver zijn, is soms nog niet zo makkelijk. We helpen je daarom een eindje op weg. 

Polycarbonaat kan dus gebruikt worden als dakplaten, maar ook voor andere toepassingen. Het is namelijk een enorm sterk materiaal, waardoor het vaak ook gebruikt wordt als inbraakwerend materiaal achter ramen. Op die manier kan er veel moeilijker ingebroken worden, omdat het lastiger is om door het polycarbonaat te komen. Ook worden deze platen vaak gebruikt om een balkon af te zetten, zo kunnen kleine kinderen bijvoorbeeld niet over de railing klimmen. 

HPL platen hebben natuurlijk weer andere eigenschappen en zijn daarom weer voor andere toepassingen te gebruiken. Deze platen worden bijvoorbeeld gebruikt als reclameborden. Het materiaal is namelijk stevig en tegen alle weersomstandigheden bestendig. Zo kunnen mensen alsnog jouw reclame lezen, wanneer deze in een hevige regenbui heeft gestaan. Bovendien worden HPL platen gebruikt om een kast te maken, om een machine of als gevelbekleding en boeidelen bij huizen of andere panden. 

Bij een klus kun je bijna altijd wel een kunststof plaat gebruiken. Bekijk wel altijd welke eigenschappen er gewenst zijn en ga daarna op zoek naar het materiaal dat je daar het beste voor kunt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *