Bouwlaser

Het ideale hulpmiddel in de bouw: de bouwlaser

Een van de grootste werksectoren in Nederland is de bouw. Nieuwe kantoorpanden worden gebouwd, wegen worden aangelegd of omgeleid en er worden veel nieuwbouwprojecten gestart. Om het werk veiliger en efficiënter te maken, wordt er veel gebruikgemaakt van verschillende gereedschappen, zoals de bouwlaser. In deze blog vertellen we je meer over dit handige apparaat voor in de bouwsector.

De bouwlaser in gebruik

Een bouwlaser is een ontzettend handig hulpmiddel in de bouw. Dit meetapparaat beschikt over een laserdiode die ronddraait. Dit zorgt ervoor dat er een laserlijn geprojecteerd wordt die een waterpasvlak creëert. Je kunt dit vlak gebruiken om referentiepunten te bepalen.

 Het apparaat is zowel binnen als buiten te gebruiken. Hoewel je de lijn binnenshuis duidelijk ziet, zul je tijdens het werken in de buitenlucht extra accessoires nodig hebben, zoals een handontvanger. Dit apparaat zal de laserlijn detecteren, zodat je weet waar deze zich bevindt. 

Waarvoor te gebruiken?

Het apparaat wordt voor diverse doeleinden ingezet, bijvoorbeeld bij de volgende toepassingen: 

  • straatwerk –  renovatieprojecten van wegen. 
  • grondverzet – het uitgraven en verplaatsen van zand, grond of aarde.
  • aanleggen van een tuin – het betegelen van het terras.
  • aanleggen van riolering – afvoerbuizen moeten in afschot gelegd worden.
  • diverse afwateringen – zorg dat het water bij de putjes terechtkomt.  

Voor sommige van deze klussen kun je het best een specifieke bouwlaser gebruiken, oftwel een afschotlaser, waarmee je het waterpasvlak in afschot kunt zetten. 

De afschotlaser

De afschotlaser is een laser voor in de bouw die in afschot gezet kan worden. Dit kan zowel een enkel als een dubbel afschot zijn. Dit is afhankelijk van het apparaat. Met dit apparaat kun je dus rechte vlakken onder een gecontroleerde helling zetten, door precies het aantal graden te kiezen van het afschot. 

Dit is vooral handig als je een goede afvoer van water wilt creëren, bijvoorbeeld bij een plat dak of het aanleggen van een terras. Je wilt namelijk niet dat er plassen water blijven liggen na een regenbui. 

De belangrijke eigenschappen op een rij

De bouwlaser is eigenlijk een onmisbaar hulpmiddel voor in de bouwsector. Of je nu werkzaam bent als stratenmaker, hovenier of bij een nieuwbouwproject, met de bouwlaser zul je je werk sneller, efficiënter en veiliger kunnen uitvoeren. Het instrument werkt het best en meest nauwkeurig in combinatie met een handontvanger. Maar waar moet je op letten wanneer je als ondernemer een bouwlaser wilt aanschaffen? 

  1. Wil je de laser alleen horizontaal of ook verticaal gebruiken? Sommige modellen kunnen enkel horizontaal roteren en produceren dus enkel een horizontaal waterpasvlak. Wanneer je ook verticaal wil werken, is het belangrijk dat je kiest voor een horizontaal/verticaal laser.
  2. Welk meetbereik heb je nodig voor de klus? Het bereik is de maximale afstand vanaf de bouwlaser tot de handontvanger. Omdat de bouwlaser vaak in het middelpunt wordt opgesteld, kun je aan beide kanten het maximale meetbereik halen. Let er dus goed op hoe groot het oppervlakte is waar je aan de slag gaat en koop een bouwlaser met een passend meetbereik. 
  3. Hoe nauwkeurig moet de meting zijn. De nauwkeurigheid kun je het best zien als de maximale afwijking van de meetwaarden. Een afwijking van 0,1 millimeter betekent dat de laserlijn per 10 meter maximaal 10 meter mag afwijken van het nulpunt. Als je over een groter bereik meet, zal de nauwkeurigheid afnemen.
  4. Wil je een bouwlaser die zichzelf waterpas stelt? Dan is het verstandig om te kiezen voor een model dat zichzelf nivelleert. In dit geval hoef je de laser enkel aan te zetten, het apparaat doet automatisch de rest. Er bestaan ook varianten waarbij het in waterpas zetten handmatig uitgevoerd moet worden. Wanneer je de laser verplaatst, zal deze zich automatisch nivelleren. 

Zorg ervoor dat de laser goed blijft werken 

Een bouwlaser is een precisie-instrument en daarom is het belangrijk dat je zeker weet dat de meetwaarden betrouwbaar zijn. Bij aankoop zult u een kalibratierapport ontvangen, wat betekent dat de laser naar behoren werkt. Om een goede werking te garanderen, zul je de kalibratie jaarlijks moeten herhalen. 

Het kan natuurlijk gebeuren dat de bouwlaser valt. In dat geval is het essentieel om het instrument na te laten kijken. Het kan zijn dat het binnenwerk beschadigd is, waardoor de nauwkeurigheid niet meer betrouwbaar is. Laat het instrument controleren en opnieuw kalibreren om zeker te zijn van de werking van de laser. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *