Huis

Het ideale huis: bestaat dat eigenlijk wel?

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning kun je daar gemakkelijk moedeloos van worden. Het ene huis is te groot, het ander te klein. Het ene is te duur, het ander staat in een buurt waar je liever niet woont. Het ene heeft te weinig kamers, het ander geen tuin. Dat ideale huis, dat precies bij al jouw woonwensen past, bestaat dat eigenlijk wel?

Meer wensen betekent minder huizen

Het is lastig, een huis vinden dat helemaal past bij jouw wensen. Zeker als dat wensenlijstje nogal uitgebreid is. Wil je een betaalbaar huis, met minimaal vijf kamers, in een grote stad, met een tuin en in een leuke buurt, dan zoek je feitelijk naar een speld in een hooiberg. Die woning die je zoekt zal vast wel bestaan, maar de kans is groot dat hij al bezet is en de gelukkige bewoners er niet over piekeren om eruit te vertrekken. 

Een eerste vereiste om een huis te vinden waar je gelukkig van wordt, is dan ook een realistisch wensenlijstje. Natuurlijk, je mag op zoek gaan naar je droomhuis, het huis dat perfect bij jou past, maar wees wel realistisch. Een droomhuis op een populaire plek zal je nooit voor een koopje vinden, dus pas in dat geval of je budget, of je wensenlijstje aan. 

Huis

Dat moet beter kunnen

Wil je je wensenlijstje niet aanpassen, omdat je simpelweg niet wilt wonen in een huis dat niet perfect bij je past? Dan moet je er rekening mee houden dat het een flinke zoektocht kan gaan worden, waarbij je lang, misschien zelfs wel meerdere jaren, geduld zal moeten hebben. Tenzij je het heft in eigen hand neemt.

Want als dat droomhuis er niet is, dan kun je het natuurlijk ook laten bouwen! Een nieuw huis bouwen wordt steeds populairder. Steeds meer gemeentes stellen vrije kavels ter beschikking, of nemen in een nieuwe woonwijk wat extra ruimte mee voor huizen die zelf mogen worden ontworpen en gebouwd. Een huis ontwerpen is voor steeds meer mensen dé manier om toch dat droomhuis te bemachtigen.

Natuurlijk moet je ook hier rekening houden met wat zaken. De vrije kavels liggen niet voor het oprapen, en bevinden zich misschien niet in wijken die je in gedachten had. Daarnaast is het best een lang proces, van de aankoop van een kavel via het ontwerp naar het uiteindelijke bouwen en hierna bewonen van je huis. Een proces dat je op verschillende manieren vorm kunt geven, maar waarbij je sowieso hulp nodig gaat hebben van bijvoorbeeld een architect en een aannemer. Het is misschien even doorbijten, maar het resultaat mag er zijn: eindelijk jouw droomhuis!

Huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *