Aanbouw

De voor- en nadelen van een aanbouw

Een beetje extra woonruimte, dat wil vrijwel iedereen. Maar een aanbouw plaatsen is een grote stap en er kleven naast voordelen ook wat nadelen aan vast. Om je op weg te helpen met je beslissing zetten we de belangrijkste voor- en nadelen hier voor jou op een rij.

Verhoog de waarde van je woning

Hoewel een aanbouw flink wat kost, verlies je er in principe niets aan. Het is een goede investering in je huis, die de waarde van je woning flink zal verhogen. Mocht je in de toekomst besluiten te verhuizen, hoef je dus niet bang te zijn dat je het geld dat je in je verbouwing hebt gestopt kwijt bent. 

Meer ruimte en licht

Als je een klein huis hebt en naar wat meer ruimte snakt, is een aanbouw een goed idee om meerdere redenen. Niet alleen biedt het je extra vierkante meters leefruimte, maar het is ook de ideale plek om een grote schuifdeur, een erker of een lichtkoepel te plaatsen. Door al het natuurlijke licht dat je huis binnen zal komen, lijkt de aangebouwde ruimte optisch groter. Dit verhoogt tevens de waarde van je huis. 

Aanbouw

Langer in je woning blijven wonen

Misschien overweeg je een aanbouw, omdat er een gezinsuitbreiding op komst is. Hoewel je kosten maakt voor de verbouwing, bespaar je op verhuiskosten. Daarnaast kunnen de kids in hun vertrouwde omgeving blijven wonen en hoef je niet op zoek naar een nieuwe school. Als je mobiliteit achteruit gaat, is een aanbouw ook een goede oplossing. Door beneden ruimte te maken voor een bad- en slaapkamer, zul je niet of nauwelijks meer de trap op hoeven.

Hoge kosten

Hoewel een aanbouw een goede investering is, moeten we als nadeel toch benoemen dat een dergelijke verbouwing behoorlijk prijzig kan worden. Bovendien kan de rekening snel oplopen, waardoor je meer kwijt bent dan je aanvankelijk dacht. Met behulp van een tweede hypotheek kan de financiering van de verbouwing een stuk aantrekkelijker worden. Controleer wel van tevoren of je huis overwaarde heeft. Sommige doe-het-zelvers gaan zelf aan de slag met hun huis, waardoor op kosten wordt bespaard. Zorg wel voor een goede afwerking, want eventuele lekkages of andere problemen die je creëert zullen de meeste verzekeraars niet vergoeden. Tenzij je een allrisk-opstalverzekering hebt.

Kleinere leefruimte buiten

Een aanbouw maakt je huis groter, maar je tuin kleiner. Als je graag buiten zit of veel waarde hecht aan je tuin, zal je goed moeten overwegen of die extra woonruimte een kleiner tuinoppervlak waard is.

Aanbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *