Aluminium Ramen van AluK

Heb je al gehoord van een BEN-woning?

Wie vandaag een woning wil bouwen, moet rekening houden met heel wat regeltjes. Bouwen volgens de BEN-principes is vanaf 2021 de norm voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en zelfs in Europa. Wij leggen je uit wat een BEN-woning is en hoe je die bouwt.

Wat is een BEN-woning?

BEN staat voor bijna-energieneutraal. Woningen die volgens dit principe gebouwd worden, verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die toch nodig is, wordt uit groene energiebronnen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, gehaald. Groene energie houdt in dat energie wordt opgewekt door de zon, wind of aardwarmte. Deze bronnen zijn onuitputtelijk en goed voor het milieu, want ze stoten geen CO₂ uit en vervuilen de lucht niet. Niet verwonderlijk dat er steeds meer voor dit soort energie wordt gekozen, ook in huizen.

Hoe bouw je bijna-energieneutraal?

Er zijn een aantal dingen waarop je kan letten als je een bijna-energieneutrale woning bouwt. Als je woonkamer uitkijkt op het oosten, zuiden en westen kan je via grote ramen maximaal van de zon profiteren en de warmte in de winter opvangen, gratis en voor niks. In de zomer warmt deze ruimte sneller op, maar daartegen biedt zonnewering een goede oplossing. 

Om deze warmte maximaal binnen te houden en koude niet toe te laten, is degelijke isolatie belangrijk. Zo kan je kiezen voor aluminium ramen die een goede isolatiewaarde hebben, maar ook sterk en uiterst duurzaam zijn. Dit materiaal past perfect binnen het duurzaamheidsplaatje, net omdat het erg lang meegaat én volledig gerecycleerd kan worden. Denk er ook aan om driedubbele beglazing of een andere soort beglazing met uitstekende isolatiewaarden aan te schaffen. Op die manier gaat er zeker geen warmte verloren. Ook je dak, muren en vloer moet je goed isoleren om zo energieneutraal mogelijk te leven. Isolatie is dus de essentie van een BEN-woning.

Om de rest van je woning te verwarmen, kan je rekenen op een warmtepomp. Met deze pomp haal je gemakkelijk de vereiste normen voor zo’n BEN-woning en het kan dienen als hoofdverwarming. Dit is een duurzame manier van verwarmen, want de pomp haalt zijn energie uit de aardbodem, het grondwater of de lucht. 

Wie zonnepanelen op zijn dak laat leggen, kan optimaal gebruik maken van de zon om energie op te slaan en te verbruiken. Ook hier wordt een natuurlijke bron gebruikt om energie op te wekken. Een accu voor zonnepanelen bewaart de overschot aan energie voor momenten waarop de zon niet of amper schijnt en er dus niet meteen nieuwe energie wordt geproduceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *