Asbest Verwijderen

Eerst hulp bij asbest verwijderen

Als er asbest is geconstateerd in het dak van je woning, dan moet dat zo snel mogelijk verwijderd worden. Het kan namelijk heel gevaarlijk zijn als je die deeltjes in ademt. Er moet dus snel gehandeld worden. De meeste contacteren ook meteen specialisten en laten een duur bedrijf de asbest verwijderen. Maar, wist je dat je dat ook zelf kan? We geven je wat handvatten in dit artikel.

Zelf asbest verwijderen

Het kan zijn dat je een beetje terughoudend bent over het zelf verwijderen van asbest. Ze zeggen altijd hoe gevaarlijk het is en daarom ga je er niet graag zelf mee aan de slag. Dat is natuurlijk volkomen logisch! Zolang je er zelf voorzichtig mee om gaat, is ook deze klus voor je weggelegd. Het bespaart je in ieder geval veel geld om een erkend bedrijf te laten komen. 

Voorbereidingen treffen

Het verwijderen van asbest gaat als volgt. Het is eerst belangrijk om vast te stellen dat het echt asbest is. Asbest bestaat uit kleine naaldachtige vezels. Deze structuur is vaak pas te zien als het te laat is, namelijk bij breukvlakken en bij beschadigingen. Het is dan heel belangrijk om die vezels niet in te ademen. Asbest is vaak wit tot lichtgrijs van kleur. Golfplaten zijn dan weer grijs, zwart of rood. 

Het nadeel van asbest is dat het haast niet te herkennen is met het blote oog. Als je het zeker wil weten zou je een asbestinventarisatiebedrijf in moeten schakelen. Bij voorkeur natuurlijk wel een die gecertificeerd is. 

Wil je geld besparen? Dan kun je natuurlijk ook het zekere voor het onzekere nemen en de boel verwijderen. Let er wel op dat je als particulier maar maximaal 35 m2 mag verwijderen en mag afvoeren. Zorg voordat je begint in ieder geval dat je de gemeente op de hoogte hebt gebracht en dat je beschermd bent. Bij vele gemeenten kun je gratis beschermende kleding ophalen. Maak daar gebruik van want je moet niet onderschatten hoe gevaarlijk de vezels zijn die los kunnen komen. 

Als er dakleien op het dak liggen of het dak groter is dan 35 m2, dan mag je deze klus niet zelf klaren. Ook als je zaken af moet breken is deze klus niet voor jou weggelegd. Het is sterk af te raden om te zagen, boren en slijpen in asbestmateriaal. Maar, ook het breken ervan is gevaarlijk. Zodra je dat doet komen namelijk de vezels vrij, die zo gevaarlijk zijn. 

Is bovenstaande allemaal niet van toepassing? Dan kun je zelf de asbest verwijderen. Zorg ten eerste dat je genoeg asbestzakken hebt. Dat zijn de zakken waar je het asbest in af gaat voeren. Er zijn verschillende eisen betreft de veiligheid gesteld aan deze zakken. Zo moeten ze bijvoorbeeld ook bedrukt zijn met het ‘a’ vignet, zodat de gemeente ook weet dat ze er voorzichtig mee om moeten gaan. Aangezien je het materiaal niet mag breken is het wel verstandig om de juiste liter zak te kopen. Daarom is het ook zo belangrijk om te weten hoeveel asbest er ongeveer ligt. Dan weet je ook of je een asbestzak van 80, 120 of 240 liter nodig hebt. 

Het echte werk

Als je de zakken hebt besteld en je hebt het beschermende pak opgehaald kun je beginnen met het verwijderen van de asbest. Het is tijd voor het echte werk. Zorg dat je er voorzichtig mee omgaat, zodat er geen vezels vrij kunnen komen. Als de asbestzakken zijn gevuld en alle asbest is verwijderd, dan moet je er nog op een veilige manier vanaf komen. In de meeste gevallen kan dat op de stort of het gemeentewerf. Neem daarvoor contact op met je eigen gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *