Vouwgordijnen en Rolgordijnen

Tips om de beste raamdecoratie te kiezen!

Als we het over raamdecoratie hebben valt er zoveel te kiezen. Je weet bijna niet waar je moet beginnen. Het is in ieder geval belangrijk om niet te snel overhaaste beslissingen te nemen, want je moet er toch tegenaan kijken. Daarnaast zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van je gordijnen. Deze zetten we voor je op een rijtje in dit artikel.

Tip 1: Bepaal jouw smaak

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat jouw smaak precies is. Neem hierbij ook de rest van het interieur in gedachten. Werk je met lichte en crème kleuren in het interieur? Dan zijn donkere gordijnen bijvoorbeeld niet zo passend. Dat kan wel weer heel mooi matchen als je met zwarte accenten werkt. Zwarte jaloezieën zullen dan heel goed kunnen passen bij de rest van de inrichting. 

Misschien weet je bij voorbaat al dat je geen rolgordijnen of plisségordijnen wil bijvoorbeeld. Ook dat zijn belangrijke dingen om te weten. Bovendien kun je al nadenken over het materiaal of de stof. 

Als je geen idee hebt wat de mogelijkheden allemaal zijn is de eerste stap om te gaan surfen op het internet. Er zijn heel veel apps waar je wooninspiratie vandaan kunt halen en dus ook inspiratie voor raamdecoratie. Op het internet en in de apps zie je al veel verschillende ideeën naar voren komen. Om het plaatje helemaal compleet te maken, kun je eens gaan kijken in verschillende woonwinkels en bouwmarkten. Die hebben vaak ook al een hele hoop gordijnen hangen, waar je inspiratie uit kunt halen. Als je een beetje weet wat je mooi vindt, kun je gerichter gaan zoeken en bepaalde gordijnen bijvoorbeeld wegstrepen. 

Tip 2: Noteer wat jij belangrijk vind

Als je een beetje in gedachte hebt welke gordijnen je mooi vindt, is het een kwestie van je eisen op papier zetten. Bepaal wat jij belangrijk vind bij gordijnen. Vind je het belangrijk dat een gordijn lichtdoorlatend is? Dan heb je veel keus. Vouw- en plisségordijnen zijn over het algemeen lichtdoorlatend en rolgordijnen kunnen dat ook zijn. Bij jaloezieën kun je zelf bepalen hoeveel licht je doorlaat. Dat zijn dan ook de meest flexibele gordijnen. Je kunt ze bijvoorbeeld helemaal open zetten, als je wil dat er zonlicht binnen komt. Wil je de zon een beetje vermijden? Dan kantel je de gordijnen een beetje, waardoor er minder licht binnenkomt. 

Dit maakt jaloezieën ook zo populair. Je hebt namelijk het beste van twee werelden, verduisterend en lichtdoorlatend. Bij andere gordijnen heb je alleen de keus tussen lichtdoorlatend en verduisterend. Lichtdoorlatend is bijvoorbeeld fijn in de winter- en herfst maanden. Als de zon dan een beetje schijnt, krijg je licht binnen. Verduisterend is dan weer fijn in de lente- en zomermaanden. Dit omdat je dan de meeste zon buiten kunt laten. Dan wordt het huis van binnen ook niet zo warm. 

Een ander element wat wellicht interessant is om naar te kijken is de aantrekking van stof. Jaloezieën vergen heel wat werk, want deze trekken enorm veel stof aan. Je zult ze wel wekelijks moeten stoffen wil je van nette raamdecoratie kunnen genieten. Bij rol-, plissé- of vouwgordijnen heb je daar natuurlijk weer minder last van. 

Als je hebt bepaald wat jouw smaak is, welke elementen je belangrijk vindt en welke gordijnen bij je interieur passen. Dan is het tijd om de juiste gordijnen uit te zoeken. Het handigste is om deze online te zoeken. Je kunt ze dan altijd nog gaan bekijken in de desbetreffende winkel voordat je ze besteld. Het opmeten van gordijnen kan soms nog best een klus zijn. Laat daarom altijd iemand meekijken of laat je gordijnen inmeten door het bedrijf waarbij je ze besteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *