Als je als ondernemer klein bent begonnen, heb je wellicht een bedrijf aan huis. Dat zie je uiteraard vaker met ondernemers, denk bijvoorbeeld aan een kapper, schoonheidssalon, advocatenkantoor en ga zo maar door. Alleen kun je op enig moment natuurlijk zo uit de klauwen groeien, dat er meer ruimte gerealiseerd moet worden. Maar, hoe regel je die ruimte? Wij zetten het allemaal op een rijtje voor je.
Een onderneming vanuit huis
Thuiswerken is de norm geworden, of je nou voor jezelf werkt of voor een baas. Zolang je een beroep hebt, waarbij dat kan, is dat natuurlijk ook mooi meegenomen. Het scheelt je tijd en kosten qua reizen en je hebt gewoon je eigen kantoor, mits je deze kunt creëren in huis. Bij veel bedrijven zie je dat kantoortuinen in opkomst zijn, die ook de nodige overlast met zich meebrengen uiteraard. Thuiswerken biedt dan ook een hele hoop voordelen. Daarom starten veel kleine ondernemers in eerste instantie vanuit huis. Dit is toegestaan, wanneer je een vrij beroep hebt. Een aantal voorbeelden van vrije beroepen zijn: tekstschrijvers, psychologen, belastingadviseurs, huisartsen, leraren en fysiotherapeuten. Deze ondernemers hoeven geen toestemming te vragen of vanuit huis een eigen onderneming te beginnen, maar ze moeten zich wel aan een aantal regels houden. Een van de regels is dat je een derde van je huis als bedrijfsruimte mag inrichten.
Heb je geen vrij beroep? Dan moet je toestemming vragen bij de gemeente. In veel gevallen zullen ze dan het bestemmingsplan moeten wijzigen of ontheffing moeten aanvragen.
Bouwen van een loods/opslag
Jouw bedrijf heeft zich uitgebreid en zoekt nu een opslag of loods voor alle goederen. Je kunt dan natuurlijk een loods huren, maar idealiter laat je er een naast je huis bouwen door Bouwbedrijf Bodavi. Buiten de bouwtekeningen om, die Bodavi voor u maakt, moet er natuurlijk nog veel meer worden geregeld. Dat is niet zo snel gerealiseerd, daar komt namelijk best veel bij kijken.
Stap 1: De ruimte
Bepaal eerst hoeveel ruimte je nodig hebt en of die ruimte er ook is. Denk hierbij logisch en realistisch na, voordat je verdere stappen onderneemt. Als je in een rijtjeshuis woont kun je natuurlijk niet aanbouwen, dat is logisch. Maar, als je vrijstaand woont, is daar wellicht wel ruimte voor.
Stap 2: Sector
Houdt er rekening mee dat niet elk beroep uitgeoefend mag worden in een woonwijk. Dit heeft er mee te maken, dat sommige beroepen nu eenmaal voor overlast zorgen. Een loods voor een timmerman, waar gezagen moet worden heel de dag, zal sneller afgewezen door de gemeente dan een loods voor een webshop. Houdt daar dus rekening mee, om teleurstellingen te voorkomen.
Stap 3: Bestemmingsplan laten wijzigen
Als je iets wil bouwen op jouw bouwgrond, dan moet het bestemmingsplan worden gewijzigd bij de gemeente. Aangezien je een woonhuis hebt, is de bestemming een woonvoorziening. Dit is natuurlijk in strijd met de bouw van een loods/opslagruimte.
Stap 4: Vergunning
De derde stap is om te kijken of je een vergunning nodig hebt om te bouwen. In bepaalde gevallen kun je namelijk vergunningsvrij bouwen, terwijl je in andere gevallen wel weer een vergunning nodig hebt. Het bijgebouw, zoals dat in termen wordt genoemd, moet achter of naast het hoofdgebouw geplaatst worden. In dit geval moet de loods/opslagruimte naast of achter het woonhuis worden gebouwd. Het bijgebouw moet uiteraard aan de eisen van het bouwbesluit voldoen. Lees hier meer over vergunningsvrij bouwen. Denk er ook aan dat niet voor alle sectoren een vergunning afgegeven wordt. Voor een horecagelegenheid zal bijvoorbeeld minder snel een vergunning worden gegeven, dan wanneer je een loods wil voor de opslag van haarspullen.
Stap 5: Bouwen
Als alle vergunningen zijn geregeld, kun je in principe beginnen met de bouw. Het handigste is om daar een bouwbedrijf, zoals Bodavi voor in te schakelen. Houd er rekening mee dat zo’n verbouwing best wat tijd in beslag kan nemen. Rome werd natuurlijk ook niet in een dag gebouwd. Voor tips om de loods uiteindelijk in te richten, kun je hier nog een kijkje nemen.