Kelderlekkage

Een kelderlekkage, zo herken je het!

Een lekkage in huis is heel vervelend. De kans is groot dat al je spullen nat worden en het kost vaak een fortuin om het te laten maken. In veel gevallen ben je voor lekkages verzekerd, maar dat neemt niet weg dat het super vervelend is. Je wil zo’n lekkage het liefst zo snel mogelijk oplossen en de volgende keer voor zijn. Datzelfde geldt bij een kelderlekkage. In dit artikel lees je hoe je zo’n lekkage herkent en hoe je deze het beste opgelost.

Hier moet je op letten

Er zijn een aantal zaken, waaraan je een lekkage in de kelder kunt herkennen. Ten eerste kun je het merken aan de ronde kringen die op de muur verschijnen. Een ander herkenningspunt is natuurlijk plassen water op de vloer. Dat duidt uiteraard op een kelderlekkage. Als er water op de vloer te vinden is, zit het probleem vaak in de afvoerbuizen of de waterleiding. Iets wat je niet zo snel oplost, omdat die leidingen vaak verstopt zitten achter een muur. Daarom zul je je vaak ook afvragen waar het water vandaan komt, omdat de buizen niet zichtbaar zijn en dus geen zichtbaar lek vertonen. 

Een andere oorzaak kan zware regenval zijn. De grond wordt dan te nat, waardoor het riool de hoeveelheid water niet aan kan. Dit resulteert in een volgelopen kelder. Dit staat vaak in verband met een slechte vocht weerbaarheid van de buitenmuur of vloer. Dit komt het meeste voor bij oudere huizen, die voor het jaar 1990 zijn gebouwd. 

Kelder waterdicht maken 

Als zo’n lekkage heeft plaatsgevonden is het verstandig om jouw kelder waterdicht te maken. Dit voorkomt lekkages in de toekomst. Een kelder waterdicht maken is niet zo eenvoudig en kun je beter overlaten aan professionals. Het voordeel hiervan is dat een kelder ook waterdicht gemaakt kan worden als deze vochtig is. Zo kun je dus een lekkage gemakkelijk voor blijven. Het is dus verstandig om op tijd hulp in te schakelen, voordat het te laat is. Mocht je spullen in je kelder hebben staan, kan daar geen schade aan komen, als je het probleem van je vochtige kelder tijdig aanpakt. Bovendien heeft een waterdichte kelder nog meer voordelen. Zo kun je dus eindelijk die ruimte gebruiken als extra opslag. Woon je in een gezondere leefomgeving en word je huis ook nog eens meer waard. En niet geheel onbelangrijk, als je kelder waterdicht is, zullen je energiekosten ook automatisch lager zijn. Dat is nog eens mooi meegenomen.

Schimmel in huis

Als je last hebt gehad van lekkages, is de kans natuurlijk groot dat er schimmel is ontstaan in uw huis. Vocht zorgt namelijk voor schimmel, daar kun je niks aan doen. Vocht trekt overal in, in muren en plafonds en zorgt zo voor schimmel op die plekken. Daarom is het belangrijk om je huis zo goed mogelijk te isoleren en waterdicht te maken. Dan heb je ook geen last van schimmel in huis. Ook genoeg ventilatie zou het vochtprobleem op moeten lossen. Wees er dan wel op tijd bij, want anders heeft de schimmel zich al gevormd op de muren of plafond. 

Schimmel in huis krijg je niet zomaar weg en is best gevaarlijk. Schimmel is namelijk alles behalve gezond en moet daarom dringend verwijderd worden, mocht je er last van hebben. Het is dan ook verstandig om een professional in te schakelen om de schimmel te verwijderen. Zij kunnen er ook meteen achter komen, waar het vochtprobleem vandaan komt en advies geven over het voorkomen van schimmel. Zo kunt u daarna weer wonen in een schoon en gezond huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *