Pallets

De tien meest gebruikte logistieke items in de bouwwereld

Een bouwproject begint bij een stevig fundament. Dit geldt voor de constructie zelf, maar ook voor de manier waarop het project tot stand komt. Een goede logistiek is dan ook een must. Het vraagt namelijk heel wat geregel om alle materialen precies op het goede moment op de juiste plaats te krijgen. Om dit te bewerkstelligen wordt er gebruikgemaakt van behoorlijk wat logistieke items. Hieronder lees je meer over de tien meest gebruikte logistieke items in de bouw.

Materialen van en naar de bouwplaats transporten

Logistiek is samengevat de manier hoe je iets van A naar B krijgt. In de bouw zijn er echter diverse punten A en B te onderscheiden. In het eerste geval gaat het om het transport van materialen van de producenten of leveranciers naar de bouwplaats, en van de bouwplaats naar bijvoorbeeld een afvalstortplaats. Het meest gebruikte materieel tijdens deze transporten:

  • Vrachtwagen: materialen over de weg van de producent of leverancier naar de bouwplaats brengen.
  • Meeneemheftruck / Kooi-aap: heftruck die in de meeste gevallen achterop een vrachtwagen vervoerd kan worden, om altijd en overal ladingen kunnen te laden en lossen.
  • Pallet: een draagconstructie waarop artikelen gestapeld worden, vaak van hout of kunststof. Kan bijvoorbeeld met een vorkheftruck opgetild worden.
  • Kunststof stapelbak: een krat of kist voor het vervoer van (losse) bouwmaterialen of gereedschap, kan op een pallet gestapeld worden.
  • Container: open bak voor het aan- of afvoeren van bouwmateriaal. Kan met behulp van een portaal vrachtwagen opgetild of ergens geplaatst worden.

Logistiek op de bouwplaats

Naast het transporteren van materialen van en naar de bouwplaats, is er ook sprake van een uitgebreid logistiek proces op de bouwplaats zelf. Materialen kunnen vaak niet direct op de aangewezen plek neergezet worden. Daarnaast is er hier niet alleen sprake van horizontaal transport, maar ook verticaal. Bovendien moeten, om elkaar niet in de weg te zitten, er ook voortdurend materialen verschoven worden. Het meest gebruikte materieel tijdens deze transporten zijn:

  • Kruiwagen: dit eeuwenoude product wordt nog steeds veel gebruikt om niet al te zwaar bouwmateriaal te verplaatsen. Vooral erg geschikt voor kleinere oppervlaktes waar een gemotoriseerd voertuig niet kan komen, en voor het brengen van materiaal voor de afwerking binnenin een gebouw.
  • Palletwagen: al dan niet gemotoriseerde steekwagen voor het verplaatsen van pallets.
  • Heftruck: transportmiddel met elektro- of brandstof motor dat gebruikt wordt om zware pallets of andere zware goederen te verplaatsen op de bouwplaats.
  • Kraan(wagen): een ijzeren toren met veel kabels en katrollen, eventueel geplaatst op een vrachtwagen. Wordt gebruikt voor zowel horizontale als verticale verplaatsingen op een bouwplaats.
  • Bouwlift: wordt toegepast zodra de bouw de hoogte in gaat, voor de verticale verplaatsing van bouwmateriaal en gereedschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *