Versleten parketvloer

De verschillen tussen parketvloer en PVC vloer

Heb je besloten om eindelijk je vloer te renoveren? Of ben je jouw droomhuis aan het bouwen en twijfel je nog over de vloer? Deze beslissing maak je best niet overhaast. Een mooie vloer geeft je huis immers een warme natuurlijke uitstraling en maakt van je huis een echte thuis!

De populaire keuze voor zo’n natuurlijke look is een houten vloer. Parket is echter een dure optie en vergt veel onderhoud, dus veel mensen kiezen voor een goedkoper en gemakkelijker alternatief: de PVC vloer. Maar wat zijn dan juist de voor- en nadelen van een al dan niet echte houten vloer?

De look

Er is bijna geen verschil meer te bespeuren tussen een echte parketvloer en een PVC vloer. Een kwaliteitsvolle PVC vloer ziet er net echt uit en geeft jouw interieur dezelfde warme look als parket. Wist je dat er zelfs een PVC visgraat optie bestaat? Zowel parket als PVC bieden de keuze tussen standaard planken of stroken en een visgraat effect. 

Bij PVC heb je daarnaast natuurlijk nog andere mogelijkheden. Besluit je uiteindelijk om toch niet voor die natuurlijke look te gaan met een houten vloer? Je kan ook een kunststof betonnen vloer of tegelvloer leggen. Voor ieder wat wils dus!

Het onderhoud

Een parketvloer met echt eikenhout ziet er prachtig uit. Helaas heb je veel werk aan zo’n mooie vloer. Heb jij thuis kinderen, honden, katten of een onhandige partner rondlopen? Die houdt je best ver weg van jouw spiksplinternieuwe vloer. Als iemand eens een glas durft omstoten maakt dat immers plekken op de parket en die krijg je er niet gemakkelijk uit, zeker niet als ze niet meteen worden schoongemaakt en behandeld!

Een PVC vloer biedt niets dan voordelen op dat vlak. Het materiaal is namelijk vochtbestendig, wat niet alleen wil zeggen dat het perfect geplaatst kan worden in een keuken, toilet of badkamer, maar ook dat het vocht van een glas rode wijn niet meteen in de vloer trekt. Je kan dus gemakkelijk alles opvegen of afspoelen zonder je zorgen te moeten maken over eventuele schade.

Denk jij eraan om vloerverwarming te plaatsen in je (nieuwe) woning? PVC vloeren gaan goed samen met verwarming, terwijl parket al sneller problemen zal veroorzaken.

onderhoud van pvc vloer

De prijs 

Voor een echte houten vloer leg je al snel een stevig prijskaartje neer. Niet alleen kost het hout heel wat geld, maar je moet ook rekenen op een installatiekost. Een parketvloer is namelijk moeilijk zelf te leggen. Bovendien moet je een parketvloer om de zoveel maanden (laten) behandelen om de vloer in optimale staat te houden. Dat wordt al snel een dure zaak. In oudere huizen kom je nog vaak parketvloeren tegen, maar deze werden vaak wat verwaarloosd en dat zie je. 

Ook voor je portemonnee scoort PVC iets beter. De kunststof vloer ziet er immers uit als hout, maar is goedkoper, heeft minder onderhoud nodig en heeft een lange levensduur. Bovendien kan je besparen op installatiekosten. Er zijn namelijk twee varianten van PVC vloeren beschikbaar: de klik- en de lijm variant. De klik variant is enorm gemakkelijk om zelf te plaatsen. Ook de lijm variant kan je zelf plaatsen, maar velen kiezen ervoor om dit werk toch te laten doen.

Het gebruiksgemak

We vermelden eerder al dat PVC een stuk gemakkelijker is qua onderhoud en schoonmaak, maar wist je dat deze vloer bovendien ook geluidsoverlast tegengaat? Als jij luidruchtige boven- of onderburen hebt, komt dat vast van pas. Parket maakt daarentegen zelf geluid in het ouderdomsproces. Probeer ‘s nachts maar eens stilletjes door de woonkamer met een parketvloer te lopen zonder je huisgenoten wakker te maken…

Twijfel je toch nog over je keuze? Contacteer gewoon even een specialist. Zij helpen je graag verder om jouw interieur droom te verwezenlijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *