Veilig een heftruck gebruiken

Wanneer is een heftruck te oud om nog veilig gebruikt te kunnen worden?

We halen natuurlijk liefst het maximale uit de materialen waar we in investeren. Er afscheid van nemen is vaak een moeilijke beslissing. Niet alleen omdat je eraan gehecht bent, maar ook omdat de vervangingskosten aanzienlijk kunnen zijn. Dat is ook het geval bij heftrucks. Wanneer is je heftruck te versleten om nog veilig gebruikt te kunnen worden en is het tijd om er afscheid van te nemen? We bespreken het.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende ‘symptomen’ die erop kunnen wijzen dat het tijd is om afscheid te nemen van je ouwe trouwe heftruck. Bijvoorbeeld als de hydrauliek lek raakt of de batterij het laat afweten, bijvoorbeeld als hij lang nodig heeft om op te laden en je er vervolgens maar relatief kort mee kunt werken. Of hij wil nog wel rijden, maar niet meer heffen. Het is nu eenmaal zo dat een doorsnee tractiebatterij na 1.500 oplaadbeurten wel zo’n beetje opgebruikt is. Deze zijn duur om te vervangen. De kosten daarvan zijn vergelijkbaar met die van een nieuwe dieselmotor. Kijk ook kritisch naar de voorzetapparatuur. Hoe zit het met de resterende dikte daarvan? Zitten er bramen aan of scheurtjes in? Als er minder dan 90 procent over is van de originele dikte van de heftruckvork, is hij simpelweg te versleten om nog veilig te kunnen gebruiken. Kun je überhaupt niet meer aan reserveonderdelen komen voor jouw heftruck, dan is het ook tijd voor een nieuwe.

Tweedehands heftrucks

Bovenstaande doet wellicht vermoeden dat je weg moet blijven van het aanschaffen van tweedehands heftrucks. Maar dat is niet zo. Een heftruck is een beetje als een kat: hij kan meerdere levens hebben. Een gebruikte heftruck kan ook helemaal opgelapt zijn waardoor hij net als een nieuwe gewoon nog het zwaardere werk aankan. Maar het maakt natuurlijk wel degelijk uit wélke gebruikte heftruck je aanschaft. Want een al versleten model kan misschien alleen nog maar ingezet worden voor lichtere toepassingen, en dat dan maar een paar uur per dag. Koop een gebruikte heftruck daarom alleen van een betrouwbare partij en test hem uiteraard eerst een goed uit voordat je tot de aanschaf overgaat.

Tweedehands heftruck

Heftruck huren

Je hoeft natuurlijk je versleten heftruck niet te vervangen door een andere te kopen. Het is immers ook mogelijk om heftrucks te huren. Daarbij moet je voor jezelf nagaan wat zoiets je zou kosten. Maak je enkel voor korte periodes achter elkaar gebruik van een heftruck, dan kan huren inderdaad voordeliger zijn. Gebruik je echter regelmatig een heftruck, dan is kopen doorgaans voordeliger. En dat kan dus ook een goede gebruikte heftruck zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *