Afrastering

De meest duurzame afrasteringsopties voor jouw tuin

Bij afrastering gebruik je een structuur om een gebied te omheinen of begrenzen. Zo een structuur bestaat meestal uit een combinatie van palen, draden, planken, buisklemmen en/of bevestigingsmaterialen. Afrastering kan worden gebruikt voor verschillende doelen, waaronder het creëren van privacy, het beschermen van gewassen en/of het tegenhouden van dieren. Afrastering komt daarom veelvuldig voor in de tuin. Tegenwoordig is duurzaamheid daarnaast ook een belangrijk thema. Daarom worden de duurzame afrasteringsopties steeds populairder. In dit artikel geven we je daar vier voorbeelden van. 

Levende afrastering

Om te beginnen is levende afrastering een sterke aanrader. Het is namelijk niet alleen sterk, maar ook goed voor het milieu. Een levende afrastering bestaat uit planten die als natuurlijke barrière dienen. Vaak zijn dit heggen of struiken. Het helpt om de biodiversiteit te bevorderen en CO2 op te nemen. Populaire plantensoorten voor levende afrasteringen zijn de beukhaag, liguster en meidoorn.

Bamboe afrastering

Bamboe afrastering is een vorm van levende afrastering waarbij bamboe wordt gebruikt. Dat is een snelgroeiende plantensoort die uitstekend dient als vervanger van hout. Bamboe is namelijk niet alleen sterk, maar ook hernieuwbaar en goed voor het milieu. Naast afrasteringen kun je er ook schuttingen en poorten van maken.

Gerecyclede materialen

Ook is het aan te raden om gerecyclede materialen voor een duurzame afrastering te gebruiken. Voorbeelden van materialen die hiervoor goed schikken, zijn kunststof en composiet hout. Composiet hout wordt gemaakt van gerecycled plastic en houtvezels, waardoor het een sterk en toch milieuvriendelijk alternatief is voor traditioneel hout. Vervolgens kun je verzinkte draadmatten overwegen om je afrastering verder te versterken.

Andere natuurlijke materialen

Verder zijn er natuurlijk ook nog andere natuurlijke materialen die je kunt gebruiken voor een afrastering in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan hout, steen en bladeren. Dit soort materialen kun je eenvoudig zelf verzamelen en in je afrastering verwerken. Om het jezelf een stuk makkelijker te maken, is het wel aan te raden om bijvoorbeeld draadpanelen als basis te gebruiken. Vervolgens kun je je afrastering met de natuurlijke materialen versterken.

Met een afrastering kun je je tuin voorzien van privacy, je gewassen beschermen en/of dieren tegenhouden. Er zijn verschillende duurzame afrasteringsopties mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een levende afrastering die bestaat uit planten zoals de beukhaag, liguster en/of meidoorn. Dit is uiteraard zeer milieuvriendelijk. Daarnaast kun je ook een bamboe afrastering overwegen. Dat is een sterke vervanger van hout. Tot slot is ook een afrastering van gerecyclede en/of andere natuurlijke materialen optioneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *