aluminium

Alles wat jij moet weten over de aluminium composiet platen

Over één ding in de bouwsector kunnen we het allemaal eens zijn en dat is dat de populariteit van aluminium composiet platen de afgelopen jaren is blijven groeien. Wij gaan je meer vertellen over aluminium composietplaten, hoe het wordt geproduceerd, de belangrijkste kenmerken, afwerkingen, transformaties en de meest populaire toepassingen.

Wat zijn een aluminium composiet platen? 

Aluminium is het op twee na meest voorkomende element dat in de aardkorst voorkomt. In zijn natuurlijke staat komt het voor in vele silicaten en wordt het gewonnen uit het mineraal bauxiet, een sedentair gesteente met een hoog aluminiumgehalte. Als metaal is het door zijn lage dichtheid, zijn corrosiebestendigheid en zijn goede geleiding een nuttig element voor industriële processen. 

Aluminium composiet platen bestaan uit twee aluminium platen met daartussen een polyethyleen of met mineralen gevulde brandvertragende kern. Afhankelijk van de kern wordt het voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt de PE-kern gebruikt door de industrie voor daken van tankstations, scheidingswanden en zonwering. aluminium composiet platen met een FR-kern kan dan weer gebruikt worden voor gevelbeplating in utiliteitsbouw of renovatie bouw, dak- en gevelelementen en renovatie cassettes.

Wat is de samenstelling en werking van aluminium composietplaat?

Een composietplaat bestaat uit twee aluminium platen en een thermoplastische binnenkern die een minerale lading kan vasthouden. Het is speciaal ontworpen voor nieuwe geventileerde gevels, maar ook voor renovatie of sanering. Het bestaat standaard uit een buitenblad van aluminiumlegering 5005 en een binnenblad van aluminiumlegering 3105. Het samengestelde paneel wordt gemaakt door middel van een continu lamineerproces. Hierbij wordt de plaat van het materiaal dat de kern zal vormen geëxtrudeerd en samengeperst tussen twee aluminium platen die tegelijkertijd worden afgewikkeld. Ten slotte wordt de vlakheid van het materiaal verdicht en geperfectioneerd en wordt een beschermende folie aangebracht.

Wat zijn de voornaamste kenmerken van aluminium composiet platen?

Het is een veelzijdig, recycleerbaar en een makkelijk te installeren product.Vanaf het begin dat de aluminium composietplaat in de bouwsector werd geïntroduceerd, zijn de eigenschappen ervan voortdurend verbeterd. 

Het is nu een product dat je makkelijk kan aanpassen door de verschillende vormen van montage, kleuren en transformaties. Het heeft verschillende kenmerken waarvoor het nog wordt gebruikt. Zo heeft het bijvoorbeeld een hoge dimensionele stabiliteit. Dat betekent dat het materiaal stabiel blijft, ongeacht de afmetingen. Het kan gebruikt worden voor verschillende soorten afwerkingen, daardoor heeft het een grote esthetische veelzijdigheid. Het is bovendien ook een duurzaam materiaal want het kan 100% gerecycled en hergebruikt worden.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Het gebruik van aluminium is blijven toenemen door zijn energie-efficiëntie, lage prijs en bouwmogelijkheden. Dit type materiaal is speciaal ontworpen voor de bouw, renovatie of het herstel van geventileerde gevels. Het biedt oplossingen die kunnen worden aangepast aan verschillende soorten architectuur. Tegenwoordig kan een aluminium composietplaat op verschillende manieren worden bewerkt. Zo kunnen er op het oppervlak van het paneel puntige vormen worden aangebracht, waardoor tekeningen ontstaan of door stempels te zetten kunnen er reliëfs worden aangebracht. Dit transformatievermogen van het materiaal is een groot voordeel voor het construeren van gewaagde en creatieve ontwerpen.

Hopelijk heb je hier genoeg informatie over composiet platen kunnen opdoen voor je volgende bouwproject!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *