Een woning kopen doe je met een stappenplan

Een woning kopen doe je zo: het stappenplan

Ga je voor het eerst een woning kopen? Super spannend en een grote stap! Je wil dan ook dat alles goed gaat. Het is namelijk een enorm grote uitgave, dus elke euro waar je op kunt besparen, is natuurlijk meegenomen. Maar, wat is nou het meest logische stappenplan om te volgen? We nemen de stappen met je door.

Bepaal je budget

De eerste stap is natuurlijk om te kijken wat voor budget je hebt. Wat is de maximale hypotheek die je kunt krijgen? Hoeveel eigen geld wil je inleggen? En red je dat met de maandelijkse uitgaven die je hebt? Bepaal voor jezelf wat jouw eigen budget is en wat je kunt kopen met behulp van een hypotheek

Wensenlijstje

Iedereen heeft bepaalde wensen waar een huis aan moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis of juist bestaande bouw? Heb je budget en zin om te klussen of is een instapwoning beter?  En wat voor type woning heb je in gedachte? Ben je gezegend met een appartement? Of wil je per se een hoekwoning? En hoe groot moet het huis minimaal zijn? Heb je aan 3 slaapkamers genoeg? Of kom je dan ruimte tekort met het oog op de toekomst? Bovendien heb je dan nog andere eisen die erbij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een zolder, een bad, een balkon, een tuin op het zuiden of een open haard. 

Maar, net zo belangrijk is natuurlijk de omgeving. Wil je in een stad of in een dorp wonen? Moet het een kindvriendelijke buurt zijn? Zijn er dan ook scholen in de buurt? En genoeg speeltuinen? Dit zijn vragen die je jezelf echt moet gaan stellen.

Zoeken maar!

Deze fase bestaat alleen maar uit zoeken, zoeken en nog eens zoeken! Je hebt immers je wensen en eisen op een rijtje gezet en daardoor weet je wat je wil. Je kunt zelf zoeken, maar je kunt natuurlijk ook de hulp van een makelaar inschakelen.

Tijd voor bezichtigingen

Ging het in het echt ook maar zo snel, als in dit stappenplan. Want, inmiddels zijn we al aangekomen bij de bezichtigingen. Allereerst willen we je meegeven dat je altijd voor de tweede keer moet gaan kijken. Je focust je dan op andere zaken, die je de eerste keer niet zijn opgevallen. De andere tip die we je op het hart willen drukken is het meenemen van een bouwkundige expert. Deze expert kan een bouwkundige keuring doen tijdens de bezichtiging, waardoor je later niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt beter investeren in zo’n bouwkundig rapport, zodat je weet wat voor hoge kosten je kunt verwachten, dan wanneer je later op die hoge onderhoudskosten stuit.

Bieden

Als je serieuze interesse hebt, kun je gaan bieden. Zo’n bouwkundig rapport kun je ook gebruiken bij het onderhandelen in de prijs. 

Voorlopig koopcontract tekenen

Voorlopig koopcontract tekenen

Na een bod over en weer, heeft de verkoper dan eindelijk jouw bod geaccepteerd. Wat een geluk! Je kunt nu het voorlopige koopcontract tekenen. Hier staat bijvoorbeeld de datum van de overdracht in en de overname van spullen. Maar ook ontbindende voorwaarden. 

Notaris zoeken

Als je hypotheekaanvraag rond is en een handtekening hebt gezet onder het koopcontract, dan kunnen we je officieel feliciteren met het kopen van jouw woning. Nu is het tijd om een notaris te vinden voor de overdracht van het huis. 

Verhuistijd

Nu jij de trotse eigenaar bent van jouw nieuwe huis, is het tijd om de spullen over te huizen. Je kunt eindelijk het huis, naar jouw smaak inrichten. Hoe fijn is dat. Nu maar hopen dat er niet bij de eerste beste storm, schade wordt toegebracht aan jouw nieuwe paleisje. Mocht dit toch gebeuren, schakel dan een schade expert in. Deze kan je ook inschakelen als er brand is geweest of als je last hebt van ongedierte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *