We proberen allemaal ons huis zo duurzaam mogelijk te maken. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu. De belangrijkste reden is natuurlijk dat het je eerder geld oplevert, dan dat het geld kost. Je bespaart namelijk een heleboel geld op je energierekening, als je jouw woning verduurzaamd. Een van die duurzame opties is het aanschaffen van een warmtepomp. Maar, waar moet je opletten als je die aanschaft? Je leest het in dit artikel.
Een warmtepomp aanschaffen
Voordat je een warmtepomp aanschaft zijn er zaken waar je op moet letten. De warmtepomp moet jouw huis comfortabel kunnen verwarmen. Indien hij niet voldoende kan leveren om de temperatuur comfortabel te maken in huis moet je eerst andere zaken regelen. Je kunt dan namelijk alsnog een warmtepomp aanschaffen, maar je moet dan eerst extra isolatie toe gaan passen.
Dit geeft je een heleboel voordelen, want zo hoef je bijvoorbeeld een warmtepomp met een laag vermogen aan te schaffen. Deze zijn voordeliger dan warmtepompen met een hoog vermogen. Bovendien neemt het energieverlies af en gaat je verbruik automatisch ook omlaag. Bovendien zal de warmtepomp ook minder stroom verbruiken.
Je hebt de keuze tussen een warmtepomp die zijn energie uit de bodem haalt of een warmtepomp die zijn energie uit de lucht haalt. Tegenwoordig zijn de lucht-lucht warmtepompen veel energiezuiniger en kunnen ook hogere watertemperaturen halen. Dit zorgt dus voor het meeste comfort in huis. Dit type warmtepomp is ook veel makkelijker en goedkoper te installeren, dan een warmtepomp die zijn energie uit de bodem moet halen. Daarvoor moeten namelijk buizen en slangen in de grond gelegd worden en dat kost gewoon veel tijd en geld. Het nadeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat je wel een losse airco aan moet schaffen om in de zomer het huis te koelen.
Voorbereidingen treffen
Voordat je een warmtepomp aanschaft is het belangrijk om eerst een warmteverliesberekening te laten doen. Je hebt een warmteverliesberekening nodig om ervoor te zorgen dat je de juiste warmtepomp aanschaft. Dit is nodig om het huis op de meest voordelige manier te verwarmen. Niet elke warmtepomp is natuurlijk hetzelfde. Zo heb je pompen met een lage en een hoge capaciteit. Bij een te kleine warmtepomp kan het zijn dat het systeem niet genoeg warmte op kan wekken. Bij een te grote warmtepomp heb je weer de kans op overcapaciteit. In beide gevallen is het niet goed voor het rendement van het systeem. Dit zorgt er ook voor dat de warmtepomp meer energie nodig heeft om de woning te verwarmen. En dat zou juist niet meer het geval moeten zijn als het huis goed is geïsoleerd.
Bij een warmteverliesberekening wordt er uitgerekend wat het totale vermogen moet zijn van zo’n warmtepomp om het gebouw comfortabel te verwarmen. Er wordt hierbij rekening gehouden met de isolatiewaarden, de ontwerptemperaturen, het ventilatiesysteem en de massa van het gebouw. De berekening bestaat dan ook uit de volgende 4 onderdelen: het transmissieverlies, het infiltratieverlies, het ventilatieverlies en de opwarmtoeslag.
Een warmtepomp is niet voordelig in aanschaf en zou ervoor moeten zorgen dat je juist energie bespaart. Laat daarom altijd de warmteverliesberekening uitvoeren. Hier kun je namelijk jezelf echt een voordeel mee doen. De bedoeling is natuurlijk ook dat je een goed rendement hebt, met andere woorden dat de pomp lang mee gaat. Het belangrijkste is dan om de investering er in ieder geval helemaal uit te hebben. Als je de verkeerde warmtepomp aanschaft, kan dat invloed hebben op je rendement en kan de warmtepomp ineens een gigantische miskoop worden. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en laat je altijd goed adviseren voordat je een warmtepomp aanschaft. Dat advies begint dus bij het aanvragen van een warmteverliesberekening. Dan weet je meteen waar je aan toe bent en welke warmtepomp je het beste aan kunt schaffen.