Energielabel Woningen

Wat kun je allemaal doen voor isolatie van je huis?

Steeds meer mensen beginnen zich er bewust van te worden dat je huis isoleren geen overbodige luxe is. Samen met het plaatsen van zonnepanelen is het de beste manier om te besparen op je energierekening. Zeker nu de energieprijzen fors gestegen zijn, is het belang van goede isolatie extra groot voor de eigen portemonnee. Wat kun je allemaal doen om je huis te isoleren?

Spouwmuurisolatie

Vanaf 1960 werd het verplicht bij het bouwen van woningen om een spouwmuur te maken. Dat betekent dat er ruimte zit tussen de buitenmuur en de binnenmuur van je woning. Als je deze ruimte laat vullen met isolatiemateriaal, kun je zo’n 20 procent van het verlies aan warmte in je woning voorkomen. Spouwmuurisolatie is daarom zeker een goede investering.

Dakisolatie

Is het dak van jouw huis nog niet goed geïsoleerd? Dan kun je daar maar beter snel in gaan investeren. Warme lucht stijgt naar boven, waardoor 30 procent van het warmteverlies in je woning via het dak gaat. Het kan dus enorm schelen als je zorgt dat je dak goed geïsoleerd is.

Bodemisolatie of vloerisolatie

Vanuit de bodem kan zowel kou als vocht in je woning komen. Heb je een kruipruimte, dan is het een goed idee om op de bodem daarvan een laag isolatiemateriaal aan te brengen. Deze laag moet minimaal 30 centimeter hoog zijn om er optimaal van te kunnen profiteren. Een alternatieve mogelijkheid is vloerisolatie. Daarbij wordt er in de kruipruimte juist tegen de onderkant van de vloer een laag isolatiemateriaal aangebracht. Zo kun je 10 procent aan warmteverlies voorkomen.

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie

Schoorsteenisolatie

Heb je een schoorsteen, dan kun je deze ook laten isoleren. Ook hier geldt het principe van warme lucht die opstijgt en zo verloren gaat, alleen in dit geval via de schoorsteen. Alleen al het plaatsen van een tochtklep bij je schoorsteen kan al een aanzienlijk deel van het warmteverlies tegengaan.

Leidingen isoleren

Het kan ook zinnig zijn om de leidingen in je woning te isoleren om te voorkomen dat het water dat er doorheen loopt snel afkoelt. Om dit te bewerkstelligen, kun je de leidingen omhullen met een schuimhoesje. Dat zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat.

Natuurlijk gaat isoleren niet alleen maar om het plaatsen van isolatiemateriaal. Met dubbele beglazing maak je ook een belangrijke stap in het isoleren van je ramen. Daarnaast is het dichten van kieren en naden ook belangrijk om warmteverlies in je woning te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *