Vaste bollards om auto's te weren

Voertuigen weren? Bollards zijn de oplossing

Bollards zijn ijzersterk en makkelijk te bedienen. In feite zijn het inzinkbare palen die de toegang van voertuigen tot een bepaald terrein of een specifieke straat kunnen reguleren. Hoe werken deze bollards, die ook wel pollers genoemd worden, eigenlijk? In deze blog bespreken we de belangrijkste eigenschappen én beschrijven waar bollards toepasbaar zijn.

Hoe werkt een bollard?

Bollards zijn sterke inzinkbare palen, doorgaans gemaakt van staal. De paal wordt in beton gegoten zodat deze stabiel in de grond blijft staan. In de behuizing zit apparatuur die het mogelijk maakt om de paal te laten stijgen of dalen.

De meeste bollards beschikken over een hydraulische bediening, maar er zijn ook handmatig bediende exemplaren. Soms wordt een dompelpomp toegevoegd aan het systeem, zodat slecht weglopend water afgevoerd kan worden. Dit is niet nodig wanneer de drainage rondom de bollard van voldoende kwaliteit is.

Inzinkbare palen bedienen

Tegenwoordig zijn veel bollards van afstand aan te sturen, maar er zijn ook nog modellen die volledig met de hand bediend moeten worden. Van afstand besturen kan met verschillende oplossingen gerealiseerd worden.

Vanzelfsprekend zijn er tegenwoordig meerdere mogelijkheden om een bollard met de smartphone te bedienen. Dat kan door te bellen naar een aangesloten GSM module, die de paal laat zakken als een telefoonnummer herkend wordt. Ook het gebruik van een app die communiceert via wifi of bluetooth is mogelijk. Verder is het gebruik van kentekenherkenning (met ANPR software) een optie.

Meer traditioneel is het koppelen van bollards aan een handzender, sleutelschakelaar of drukknop. Als een receptie toegang moet geven, kan een videofoon of intercom geplaatst worden. 

Ongewenst verkeer werenpollers 

Een hekwerk is niet altijd en overal een gewenste oplossing, als het gaat om het weren van verkeer. Bollards houden alleen voertuigen tegen, terwijl voetgangers en fietsers gewoon kunnen passeren.

De belangrijkste reden om bollards te verkiezen boven een slagboom, is het robuuste design. Afhankelijk van het type kunnen zelfs loodzware en snel rijdende voertuigen gestopt worden. Daarom worden bollards vaak toegepast op kwetsbare plekken op het gebied van terrorisme en criminaliteit. De sterkste modellen kunnen een duizenden kilo’s zware vrachtwagen stoppen, zelfs als het voertuig 80 kilometer per uur rijdt.

Daarnaast wil het oog ook wat: een slagboom middenin een historisch stadscentrum ziet er niet erg fraai uit.

Meest voorkomende locaties

Veel steden hebben winkelstraten die voor een groot deel van de tijd afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer. Echter moeten winkels wel bevoorraad worden en is het belangrijk dat hulpdiensten door de straat kunnen rijden. Bollards zijn dan ideaal, omdat ze snel kunnen bewegen de straat effectief afsluiten.

Bollards komen daarnaast veel voor op kwetsbare plekken, zoals overheidsgebouwen, bankfilialen en bij juweliers. De bollards kunnen zo bijvoorbeeld terroristische aanslagen met voertuigen verijdelen, terwijl een ramkraak ook lastig wordt.

Ook parkeerplaatsen- of terreinen kunnen uitgerust worden met bollards, al ziet men hier doorgaans eerder slagbomen.

Zichtbaarheid en veiligheid

Het is aan te raden om bollards uit te rusten met LED-verlichting. De meeste modellen zijn vanuit de fabriek gelukkig al voorzien van lampen. Dit is belangrijk, want bollards staan meestal niet heel ver boven de grond en kunnen daardoor over het hoofd gezien worden. 

Naast verlichting is ook het gebruik van felle kleuren en reflecterende bestickering natuurlijk een optie. Akoestische signalen kunnen toegepast worden om het bewegen van de inzinkbare palen te begeleiden.

Makkelijk te vervangen

Als een bollard wordt aangereden, is het vanzelfsprekend van belang om zo snel mogelijk een nieuw exemplaar te plaatsen. Mits dat nodig is uiteraard. Het komt daarbij goed uit dat er bollards zijn waarbij alle vitale onderdelen in de behuizing zitten, en niet in de paal zelf. Dit maakt het eenvoudig om een nieuwe verkeerspaal te plaatsen, zodat de bollard snel weer kan functioneren.

Het is overigens verstandig om het laten plaatsen van bollards aan professionals over te laten, aangezien het specifieke kennis vereist. Daarnaast is het meestal nodig om beton te storten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *