Het isoleren van muren kan een flinke besparing opleveren, maar is niet altijd wenselijk. In de eerste plaats omdat het een grote investering vergt. Daarnaast omdat, met name als de spouw niet kan worden na-geïsoleerd, conventionele binnenisolatie nadelen kent. Zo gaat er binnenruimte verloren en is het plaatsen van de isolatie tijdrovend. Het zijn stuk voor stuk redenen waarom men steeds meer aandacht heeft voor thermische isolatieverf. Het is een eenvoudige en economische oplossing, zeker als er toch al plannen zijn om de muur een likje verf te geven.
Uitvinding en principe van thermische isolatieverf
Het idee van thermische isolatieverf kwam van NASA. In het beste geval kost het 3370 dollar per kilo om een raket in de ruimte te schieten. Besparen op het gewicht is dan ook enorm belangrijk voor NASA. Daarom heeft men destijds onderzocht hoe men met lichte materialen ruimtetuigen tegen de extreme hitte van de atmosfeer kan beschermen. Daarbij kwam men uiteindelijk uit bij thermische isolatieverf. Hierbij zijn er hittebestendige microdeeltjes aan de verf toegevoegd.
Uiteraard is de samenstelling van thermische isolatieverf voor thuis net een beetje anders, maar het idee is identiek. Veel van de hedendaagse producenten verwerken ook gewoon microscopisch kleine bolletjes in de verf. Deze bolletjes vormen een barrière voor de stralingswarmte. Eigenlijk houdt de verf dus niet de koude buiten, maar de stralingswarmte van de verwarming binnen. Er gaat dus minder energie verloren en de ruimte is sneller opgewarmd. Het werkt een beetje zoals de radiatorfolie die velen al kennen.
Werkt thermische isolatieverf echt?
Over de exacte samenstelling van thermische isolatieverf is er in de praktijk maar weinig bekend. Veel fabrikanten houden dit angstvallig geheim, dat maakt het onderzoekers niet eenvoudig. Tegelijkertijd blijkt het moeilijk om de isolatiewaarde van deze verf objectief te bepalen. Dat komt omdat men daarbij enkel naar het verschijnsel warmtegeleiding kijkt en niet naar bijvoorbeeld het vermogen om infrarode straling te weerkaatsen, een van de sterke punten van thermische isolatieverf.
Er zijn dan ook vrijwel geen onafhankelijke onderzoeken die de goede werking van dergelijke isolatieverf bewijzen. Sommige fabrikanten geven wel aan dat hun product aan de norm ISO 8301 voldoet. Dat kan dan wel goed zijn, maar dat wil enkel zeggen dat het voldoet aan de eis met betrekking tot de warmteweerstand. Ook hier biedt het geen info met betrekking tot het vermogen om infrarode straling te weerkaatsen. En dat is belangrijkere info, want het verflaagje is te dun om enkel te rekenen op de voordelen van een goede warmteweerstand.
Minpunten van thermische isolatieverf
In ieder geval zal een dun laagje thermische isolatieverf van minder dan een millimeter nooit hetzelfde resultaat opleveren als pakweg dertien centimeter glaswol, dat is logisch. Daarom krijgt klassieke muurisolatie nog steeds de voorkeur. Bij thermische isolatieverf kom je bovendien niet in aanmerking voor overheidssteun en subsidies. Houd er verder rekening mee dat deze verf net iets duurder is. Bovendien is nog niet elke schilder vertrouwd met dergelijke isolatieverf. Desondanks is het wel degelijk mogelijk om schilders te vinden die er al ervaring mee hebben. Zo hebben wij via de website Werkspot.nl een schilder Breda gezocht én gevonden. Ten slotte moet je weten dat het gaat om een verf op waterbasis, dat de verf meestal een structuur heeft die een beetje korrelig aanvoelt en dat er vaak ook minstens twee lagen van nodig zijn.