bouwgids/spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie loont!

Zijn jouw spouwmuren al geïsoleerd? Ongeveer 30% van de opgewekte warmte bij je thuis verdwijnt namelijk gewoon via niet- of slecht geïsoleerde muren. Spouwmuurisolatie is een investering die je woning energiezuinig, comfortabel en veilig maakt. Goed voor een lagere energierekening, maar ook voor je gezondheid en milieu.

spouwmuurisolatie

Voordelen van spouwmuurisolatie

Het isoleren van een spouwmuur is een slimme investering die je op korte termijn dubbel en dik terugverdient. Afhankelijk van je verbruik kan je door de spouwmuren te isoleren gemiddeld  €  420  per jaar besparen op energiekosten. Op die manier heb je de kostprijs op 3 tot 5 jaar terugverdiend. Bovendien kom je in 2017 nog in aanmerking voor een premie van de Vlaamse overheid.

Het grote voordeel van dit soort isolatie is verder dat er geen sloopwerk of hinder aan te pas komt. De isolatie kan op minder dan één dag geplaatst worden wat ook de prijs ten goede komt. Spouwmuurisolatie wordt door een gespecialiseerd isolatiebedrijf van buitenaf aangebracht. In de voegen worden gaatjes gemaakt waar de isolatie doorheen gespoten wordt. De gaatjes worden na afloop weer keurig dichtgemaakt in dezelfde kleur als het voegwerk.

bouwgids/spouwmuurisolatie

Soorten spouwmuurisolatie

Voor het vullen van een spouwmuur wordt gebruikgemaakt van 4 soorten isolatie. Elk materiaal heeft andere eigenschappen en ook de prijs varieert.

  • Glaswol. Glaswol is relatief goedkoop, heeft een hoge isolatiewaarde en is brandveilig.
  • Steenwol.  Steenwol is goed te vergelijken met glaswol. De isolatiewaarde is iets minder maar het grote voordeel is dat steenwol ook geluidwerend is.
  • EPS parels. EPS parels zijn erg milieuvriendelijk en werken vochtregulerend.
  • Schuim. PUR-schuim scoort vooral hoog op vochtwering en kierafdichting.

Nadelen van spouwmuurisolatie

In feite zijn er geen nadelen aan spouwmuurisolatie. Zolang er maar rekening wordt gehouden met de staat van de spouw. Daarom is inspectie van de gevel belangrijk. Bij endoscopisch onderzoek kijkt men met een camera in de spouw en kan men vaststellen of er sprake is van spouwmuurvervuiling of van andere problemen.

Overweeg je om spouwmuurisolatie te plaatsen? Dan doe je er goed aan prijzen aan te vragen bij verschillende aannemers. Zo ben je zeker van de juiste diagnose en kan je de kostprijs ook beter vergelijken.

spouwmuurisolatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *