eethoek

5 tips voor het inrichten van je eethoek

De eethoek is een belangrijk onderdeel van je huis. Het is veel meer dan alleen een ruimte om je maaltijden te nuttigen. Dit is namelijk de plek waar je als gezin samenkomt en waar je gasten aanschuiven voor een avondje vol gezelligheid. Het is dus de moeite waard om er veel liefde en aandacht aan te schenken. Ben je van plan om zelf een eethoek te bouwen of wil je jouw eethoek een make-over te geven? Lees dan snel onze tips! 

Tip 1: kijk eerst hoeveel ruimte je hebt

Voordat je wilde plannen gaat maken, is het verstandig om goed te bekijken hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt. Je hebt vaak beperkt ruimte als de eethoek onderdeel is van de keuken is. In de woonkamer heb je vaak meer plek, maar dan moet je er goed op letten dat het niet in de weg staat. Analyseer dit dus eerst voordat je een ontwerp maakt en meubels gaat uitkiezen. 

Tip 2: kies jouw stijl

Houd jij van een klassieke interieur? Of is een retro look meer jouw smaak? Op Pinterest en woonmagazines vind je veel inspiratie! Ontdek welke stijl jij het mooist vindt en stem het meubilair erop af om de gewenste look te creëren. Zorg er wel voor dat deze stijl niet botst met de rest van je interieur, aangezien de eethoek meestal onderdeel is van de keuken of de woonkamer.

Tip 3: maak of koop een passende eettafel 

De eettafel is kun je eigenlijk zien als het belangrijkste element van jouw eethoek. Als je handig bent, is het geweldig om zelf een tafel te maken. Heb je twee linkerhanden? Dan heb je in de winkels genoeg keuze. Zo heb je ronde, ovalen en rechthoekige tafels. Aan jou om te bepalen welke vorm het best in jouw eethoek past. Een ronde eettafel is bijvoorbeeld geschikt als je niet veel plek hebt. Aan een grote rechthoekige tafel kun je echter meer mensen kwijt. Denk je aan gezinsuitbreiding of nodig je graag de hele vriendengroep uit voor een borrel/dinertje? Dan is het verstandig om meer plekjes in te calculeren. 

Tip 4: investeer in stoelen die ook praktisch zijn

De stoelen die je kiest, moeten ten eerste comfortabel zijn. Je gebruikt ze immers dagelijks. We doen bovendien vaak ook veel meer dan alleen eten in de eethoek. Werk je graag aan tafel of maken de kinderen hier hun huiswerk? Kies dan voor stoelen die ook zorgen voor een goede werkhouding. Een trend die je tegenwoordig vaak ziet is ‘mix & match’ waarbij je verschillende stoelen bij elkaar zet voor een speelse eethoek. Het belangrijkst is echter dat de stoelen ook passen bij de eettafel.

Tip 5: zorg voor goede verlichting

Lampen zijn onmisbaar in de eethoek. De juiste verlichting zorgt bovendien voor de perfecte ambiance tijdens je dinertjes. Je wilt uiteraard goed kunnen zien wat je doet en eet, maar wilt ook niet te fel licht. Lees je ook graag aan tafel? Dan heb je juist iets feller licht nodig. Voordat je beslist welke lamp boven de eettafel komt te schitteren, is het dus verstandig om te kijken naar hoeveel licht je nodig hebt. Een dimbare lamp kan de perfecte oplossing zijn voor sfeer en functionaliteit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *