Dak met dakpannen en mos

Zo schoon jij je dak weer op

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar het dak van jouw woning doet veel aan de uitstraling ervan. Een dak heeft doorgaans een grote oppervlakte en is het eerste wat je van buitenaf én vanuit je tuin ziet. Daarom is het belangrijk om het dak van je woning te laten onderhouden. Bovendien blijft je dak ook langer vrij van lekkages en andere problemen wanneer je het dak ontmost. Bovendien kan je het dak jaarlijks, afhankelijk van het type dak, onderhouden waardoor je het dak niet meer hoeft te ontmossen. 

Dakpannen

Een schuin dak dat is opgebouwd uit dakpannen gaat doorgaans jarenlang mee zonder problemen. Toch kan er na verloop van tijd mos- of algengroei ontstaan, bijvoorbeeld door dakpannen die nat zijn geworden. Dat is in eerste instantie geen probleem, totdat deze beginnen te woekeren. Het mos en de algen kunnen dan tussen en onder uw dakpannen beginnen groeien waardoor deze niet meer goed aansluiten op elkaar en waardoor er dus lekkages kunnen ontstaan. Dit kan je zelf doen, maar dan huur je wel best een hoogtewerker. U kan natuurlijk ook een schoonmaakbedrijf inhuren die de klus voor u komt klaren. 

Dakgoten

Dakgoten zijn bevestigd aan uw dak en zorgen ervoor dat bij regen het water niet zomaar op de grond klettert, maar via een afvoerpijp netjes het riool instroomt. Naast water vangen dakgoten echter ook veel vuil, bladeren, zand, takjes en dergelijke op. Een deel daarvan stroomt netjes weg wanneer het regent, maar een deel blijft ook liggen en hoopt zich op in uw dakgoten. Daarom is het belangrijk om uw dakgoten regelmatig op te schonen. Doet u dat niet, dan zal regenwater na een tijdje niet meer door uw dakgoten kunnen stromen en voor lekkages zorgen. Doe dit net zoals uw dakpannen één keer per jaar. 

Schoorsteen

Heb je een open haard of een kachel in je woonkamer? Dat is erg gezellig, maar denk wel even na voor je hem aansteekt. Het is namelijk belangrijk dat de schoorsteen goed schoon is van binnen, anders kan er een schoorsteenbrand ontstaan.  Laat daarom om de paar maanden een schoorsteenveger langskomen als je met dennenhout stook (dennenhout is niet aan te raden om te stoken),, in andere gevallen is een jaarlijks onderhoud aangeraden om je schoorsteen goed op te laten schonen, gas kan om de twee jaar.. Als je hier zelf verstand van hebt, kan je dit natuurlijk ook zelf doen. Een tip? Een schoorsteen veeg je best van boven naar beneden schoon. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *