Hoewel het warme septemberweer toch iets anders doet vermoeden, komt het najaar langzaam dichterbij. Het wordt koeler, regenachtiger en de bloeiende planten en bomen hebben hun top bereikt. Langzaam maken ze zich klaar voor het koudere seizoen. Ook in de achtertuin verandert het een en ander. Lees hieronder een aantal tips om je tuin winterklaar te maken en goed te beschermen tegen de lagere temperaturen.
Verzorg de tuinaarde
De aarde is de voedingsbodem voor alles dat groeit en bloeit in de tuin, en als je het volgende seizoen weer wil genieten van gezonde planten, is het belangrijk de aarde goed te verzorgen en te beschermen in het najaar. Zo kun je bijvoorbeeld met een Big bag tuinaarde zorgen voor een extra laag aarde in de tuin. Op deze manier bescherm je de wortels van de planten tegen vrieskou.
Bodembedekkers
Een andere manier om de tuinaarde te beschermen is door deze te mulchen: een bodembedekker neerleggen die de aarde en planten van een extra beschermlaagje voorziet. Je kunt de grond bijvoorbeeld mulchen met een Big bag houtsnippers. Houtsnippers zijn een biologische vorm van mulch en zijn niet alleen in de winter te gebruiken, in een fijnere vorm zijn ze ook geschikt als ondergrond bij bijvoorbeeld speeltoestellen of tuinpaden.
Snoeien in het najaar
Wanneer je bomen in de tuin niet te groot wil laten worden, kun je ze het beste in het najaar snoeien. De beste maand hiervoor is oktober, omdat het dan nog niet vriest. Wanneer je een paar centimeter boven een knop of bloem snoeit, groeit daar in het voorjaar weer een nieuwe tak uit.
Let op tropische planten
’s Zomers lijkt je tuin een waar paradijs met al die tropische soorten, maar ze zijn niet allemaal bestand tegen winterweer. Bescherm tropische planten die niet tegen vrieskou kunnen dan ook met bijvoorbeeld rieten- of kokosmatten. Het is prettig voor de planten om een ademend materiaal te gebruiken, zodat het niet te vochtig wordt onder de bedekking.
Maak het terras schoon en leeg
Wanneer je een houten terras hebt, doe je er goed aan deze voordat het winter wordt grondig te reinigen en eventueel een beschermlaag te geven. Zonder beschermlaag is de kans op groene aanslag groot, en voorkomen is beter dan genezen. Tuinmeubelen kun je tijdens de wintermaanden het beste opslaan in bijvoorbeeld een schuur wanneer hier ruimte voor is. Zo worden de meubelen niet aangetast door de alg en kunnen ze het volgende seizoen gewoon weer mee.