Zelf laminaat leggen: tips en stappenplan

Zelf laminaat leggen: tips en stappenplan

Een laminaatvloer leggen kun je prima zelf. Tegenwoordig zijn vrijwel alle soorten laminaat verkrijgbaar in een handige klikvariant. Hoewel het leggen van deze vloer eigenlijk voor zichzelf spreekt, kan het nooit kwaad om je extra goed voor te bereiden. In dit artikel lees je een aantal handige tips en een stappenplan voor het leggen van laminaat. Succes! 

Tip: Verdiep je in verschillende soorten

Er zijn ontzettend veel laminaatsoorten verkrijgbaar. Zorg ervoor dat je niet alleen kijkt naar de kleur en het dessin, maar dat je je ook verdiept in de andere eigenschappen. Zo zijn er bijvoorbeeld extra brede laminaatplanken verkrijgbaar en planken met of zonder v-groef. Op de website van Kwantum kun je alle soorten bekijken en goedkoop laminaat kopen

Tip: Laat het laminaat acclimatiseren

Voordat je het laminaat gaat leggen, moet het minimaal 48 uur acclimatiseren in de desbetreffende kamer. Zo kan het materiaal wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid.

Tip: Wissel af met de pakketten 

De kleur van het laminaat kan per verpakking heel licht van elkaar verschillen. Het is daarom aan te raden om planken van verschillende pakketten met elkaar af te wisselen. Zo ben je verzekerd van een mooi resultaat.

Stap 1: Leg de ondervloer

Begin met het schoonmaken van de vloer. Maak het stofvrij en verwijder vuil dat voor onregelmatigheden kan zorgen. Leg daarna de ondervloer neer voor betere geluidsdemping, isolatie en vochtregeling. Laat je eventueel adviseren over de beste ondervloer voor jouw situatie.

Stap 2: Begin in de hoek

Begin met leggen in de hoek van de kamer. Bepaal of de planken horizontaal of verticaal komen te liggen. Let hierbij op de lichtinval en de afmetingen van de ruimte.

Stap 3: Zaag de laminaatplanken op maat

Aan het einde van de eerste rij moet je hoogstwaarschijnlijk een plank op maat zagen. Zaag de plank ondersteboven zodat de toplaag zo min mogelijk beschadigt. Gebruik het andere korte stukje om de nieuwe rij mee te beginnen.

Stap 4: Laat de planken goed aansluiten

Zorg ervoor dat alle laminaatplanken goed op elkaar aansluiten. Kliklaminaat kun je het beste vast tikken met een slagblokje en een hamer. Bij laminaat met een snelkliksysteem raden we dit af, omdat het erg kwetsbaar is. Stevig vastklikken met je handen is bij dit laminaatsoort voldoende.

Stap 5: Werk de laminaatvloer af

Werk alle hoekjes en de ruimte om leidingen of buizen netjes af. Neem hier echt de tijd voor. Breng tot slot alle plinten aan langs de randen voor de finishing touch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *