Je huis warm houden in de koude wintermaanden is lastig, vooral als je zo min mogelijk wil stoken. Nu met de stijgende energieprijzen is dat ook niet zo gek. Isolatie kan in ieder geval een beetje helpen om het in huis wat comfortabeler te maken. Hoe dat precies allemaal werkt, leggen we in dit artikel aan je uit.
De vloer isoleren
Er kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming, omdat dat aan de ene kant voordeliger kan zijn, maar aan de andere kant ook veel fijner is. Een verwarming kan namelijk nooit een totale ruimte verwarmen, in ieder geval niet in een snel tempo. Vloerverwarming is niet per se sneller met het verwarmen van een ruimte, maar doordat je meteen warme voeten krijgt, krijg je het automatisch door je hele lichaam warmer. Verwarming in de vloer is daarom ideaal, maar helaas ook een flinke investering. Wat er ook voor kan zorgen dat je niet zo snel koude voeten krijgt, is vloerisolatie.
Voordelen
- Je hebt minder last van koude voeten, dit komt doordat de vloer minder snel afkoelt als deze geïsoleerd is.
- Je hoeft minder snel te stoken, omdat de vloer minder snel afkoelt.
- Je hebt minder last van vocht, dat zich vanuit de kruipruimte omhoog trekt.
De opties
Een vloer wordt eigenlijk altijd geïsoleerd vanuit de kruipruimte, dus van onderaf. Welk materiaal er gebruikt moet worden voor de vloerisolatie bij jouw woning, hangt van verschillende factoren af. Als je een houten vloer hebt, krijg je een totaal ander isolatiemateriaal dan wanneer je een betonvloer hebt liggen in huis. Een andere factor die beslissend is voor het materiaal is de type kruipruimte. Een erg droge kruipruimte vergt weer ander materiaal dan een vochtige kruipruimte. Welk materiaal uiteindelijk geschikt is, kan beter bepaald worden tijdens een intakegesprek bij jou thuis.
Ook als je geen kruipruimte hebt is vloerisolatie mogelijk. Er zijn dan twee opties. Je kunt isoleren van buitenaf, vanuit de tuin. Dan is het wel belangrijk dat je goed in kunt schatten wat er onder de woning ligt. Een andere optie is om uw vloer te isoleren vanaf de bovenkant. Dit is de makkelijkste optie en kun je zelfs zelf doen. Let er alleen wel op dat je dan de hoogte van je deuren aan moet passen, want die zullen niet meer dicht kunnen.
De bodem isoleren
Een probleem pak je altijd aan bij de oorzaak. Dat geldt dus ook bij natte kruipruimtes. Veel huizen in Nederland hebben namelijk last van vochtige kruipruimtes en sommigen hebben zelfs het hele jaar door een laag water in die ruimte staan. Dat probleem moet dus aangepakt kunnen worden. Dat kan door middel van bodemisolatie. Hoewel je wellicht denkt dat je hier geen voordeel uit haalt, zullen we eens schetsen waarom het belangrijk is om de kruipruimte te isoleren.
Voordelen
- Je hebt geen schimmel- of vochtproblemen meer op de muren of vloeren.
- De vieze en muffe lucht van de vochtige kruipruimte verdwijnt als sneeuw voor de zon.
- Je hebt minder overlast van slakken en muggen.
- Veel meer luchtvochtigheid in huis.
- Veel kleinere kans op rottende vloerbalken.
De opties
Net zoals bij de isolatie van de vloer zijn er bij bodemisolatie ook weer veel opties mogelijk. Welke optie voor jou het beste is, hangt weer af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid en de hoogte van de kruipruimte, maar ook of er regelmatig een laag water in staat. Welk materiaal gebruikt moet worden kan besloten worden in een intakegesprek bij jou thuis.
Vloerisolatie of bodemisolatie?
Beide isolaties vergroten het wooncomfort in huis. Je weet natuurlijk zelf het beste welke problemen zich in huis voor doen. Als je last hebt van vocht in huis, is het wellicht zelf moeilijk om te beslissen welk soort isolatie voor jullie woning geschikt is. De vuistregel is in principe dat bij droge kruipruimtes die redelijk hoog (50 cm) zijn een vloerisolatie het beste is. Heb je een vochtige kruipruimte? Dan komen de vocht- en schimmelproblemen daar vandaan en is bodemisolatie de beste oplossing voor jou.