Daken

Welke soorten dakwerken zijn er?

Bij dakwerken heb je enorm veel verschillen: gaat het om een renovatie, een geheel nieuw dak, moet je je dak ontmossen of heb je asbestplaten in je dak? We bespreken hieronder de drie meest voorkomende dakwerken.

Dak isoleren

Wanneer je aan verbouwingswerken start, staat je dak isoleren vaak op de eerste plaats. Ook kan je bij de isolatie van je dak steun krijgen van de netbeheerder, een renovatiepremie of provinciale premies. Je kan je dak langs binnen en buiten laten isoleren, en je kan zelfs je hele zolder en zoldervloer aanpakken. Binnenisolatie kan je makkelijke zelf aanbrengen wanneer je beschermende kledij draagt en een beetje handig bent. Voor buitenisolatie moet de bestaande dakbescherming worden vervangen waardoor je dit beter overlaat aan een erkend bedrijf of vakman. Ook kan je je volledige zolder onder handen nemen en de vloer en muren extra isoleren zodat de warmte in je huis niet via je zolder ontsnapt.

Asbest in dakplaten verwijderen

Bij oudere woningen (van voor 1994) kan je vaak nog golfplaten vinden waarin asbest verwerkt is. Asbest werd gebruikt omdat het goed isoleert en brandwerend is, maar de vezels van asbest die vrij komen wanneer er in de golfplaten wordt geboord of gezaagd, zijn kankerverwekkend. Wanneer je een oud huis koopt, is het dus belangrijk om te laten onderzoeken of er asbest aanwezig is in de materialen die zijn gebruikt. Wanneer dit het geval is, moet je de hulp van een erkende firma inschakelen om het asbest te verwijderen. Asbest wordt vooral verwijderd wanneer die niet-hechtgebonden is, wat betekent dat het vrij kan komen. Het is vaak moeilijk om dit zelf te herkennen, maar een asbestonderzoek kan hierbij helpen. Wanneer je asbest moet laten verwijderen, kan je ook beroep doen op een premie van de Vlaamse regering, maar dan moet je het wel door een professionele aannemer laten doen.

Dak ontmossen en schoonmaken

Het wordt vaak onderschat, maar mos kan ook schade aanrichten aan je dak. Wanneer je nog een nieuw dak hebt, maar waar wel al veel mos op zit, kan je dit maar best laten ontmossen door een ervaren vakman. Mos kan namelijk voor barsten zorgen in je dakpannen omdat mos veel vocht opneemt en zo scheurt wanneer het vriest. Ook zorgt voor mos (en eventueel ander onkruid) voor gaatjes in je dak. Gelukkig is een dak ontmossen ook niet super duur, zeker niet wanneer je het vergelijkt met een heel nieuw dak. Zo besteed je gemiddeld een 800 tot 2.100 euro aan een dak ontmossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *