Er is een flink woningtekort in Nederland en dat resulteert erin dat ook ouderen veel langer thuis moeten blijven wonen. Als ze niet naar een bejaardentehuis of aanleunwoning kunnen verhuizen, dan moet er in veel gevallen een verbouwing plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer die beneden moet komen, zodat deze toegankelijker is voor ouderen die slecht op de been zijn. Die ouderen lopen vaak ook met rollators, die niet altijd makkelijk over de drempels gaan. Daarvoor zijn drempelhulpen uitgevonden. Welke er zijn en of ze vergoed worden, leggen wij onder andere uit in dit artikel.
Wat is een drempelhulp?
Zoals het woord eigenlijk al zegt helpt een drempelhulp bij het rijden over een drempel. Doordat de drempelhulp schuin tegen de drempel aan ligt, als een soort verlengstuk, wordt het makkelijker om met bijvoorbeeld een rolstoel of rollator over de drempel heen te rijden.
De soorten drempelhulpen
-
Rubber
Drempelhulpen zijn het vaakst gemaakt van rubber. Een rubberen drempelhulp is stroef, waardoor er minder kans is dat de drempeloploop zal verschuiven. Daarnaast ligt de drempelhulp ook stabiel, door het zware gewicht. Er kan eventueel voor gekozen worden om de drempelhulp vast te lijmen, maar kies dan wel voor een lijn die geschikt is voor rubber, maar ook voor de vloer. Een ander voordeel is dat rubber ook niet krast op de vloer, waardoor ze heel geschikt zijn voor binnenshuis. Hoewel het materiaal wel kan gaan verkleuren, zal rubber nauwelijks slijten.
-
Metaal
Deze drempelhulpen worden vaak drempelplaten genoemd. Vaak worden deze gebruikt bij openbare gebouwen en bedrijven. Zo’n drempelplaat heeft een antislip profiel, waardoor banden extra grip hebben. Deze metalen drempelhulpen worden vaak van Aluminium gemaakt, zodat het gewicht laag blijft en niet kan roesten. Het nadeel is dat dit materiaal wel sneller krassen op de vloer maakt.
-
Kunststof
Het grootste voordeel van dit materiaal, is dat het gewicht heel laag is. Deze drempeloploop is daardoor geschikt voor mensen die niet veel kunnen tillen. Het nadeel is wel dat je vaak meerdere oplopen aan elkaar moet verbinden om de hoogte te overbruggen.
Vergoeding drempelhulp
Een drempelhulp wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Ze lenen wel gratis drempelhulpen uit voor zes maanden. Daarna kan een gebruiker via de WMO kijken of zij een drempelhulp vergoed kan krijgen. Je kunt hier ook een lijst met aanbieders vinden.
Andere hulpmiddelen
Een drempelhulp lost al veel op binnenshuis voor mensen met een rollator. Maar, als je slecht ter been bent, moet er natuurlijk veel meer aangepast worden in huis. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de badkamer of slaapkamer naar beneden te verhuizen. Maar, ik kan me voorstellen dat er beneden niet genoeg plek is om beide vertrekken in te richten. Het kan dan zomaar zijn dat je bijvoorbeeld voor een traplift moet kiezen. Dit hulpmiddel is zeer geschikt om de veiligheid te garanderen. Familie wordt er tegelijk ook mee gerust gesteld, want je kunt weer zelf naar boven en naar beneden. Het geeft ook meer vrijheid, want je bent niet meer afhankelijk van iemand. Het scheelt ook in de kosten van een verbouwing, want met een traplift kun je met weinig moeite en inspanning weer op de bovenste verdieping komen. De voornaamste reden om een traplift aan te schaffen is misschien wel het thuis blijven wonen. Je hoeft niet meer te wachten tot er een seniorenwoning vrij komt, maar kunt gewoon in jouw eigen vertrouwde omgeving blijven. Wil je weten wat voor kosten erbij komen kijken? Lees dan het artikel ‘Bespaar nu op een traplift’. Een ander hulpmiddel kan bijvoorbeeld een toiletwandbeugel zijn in de badkamer of op de wc.