Paneelradiator

Wat zijn paneelradiatoren en waar dienen ze voor?

De meeste radiatoren die je in huis tegenkomt zijn paneelradiatoren. Maar wat voor verschil maakt dit nou met een normale radiator? En waar zijn ze eigenlijk goed voor? Wij praten je even bij. 

Wat radiotoren nou paneel radiatoren maakt, is de convector. Daarbij beschikt een paneelradiator over minimaal 1 paneel. Bij veel zie je twee panelen met een convector ertussen. Zo ook in de afbeelding hieronder. Een paneel dient voor opvulling met warm water, waardoor het paneel opwarmt. Dit straalt warmte af aan de ruimte en warmt zo ook de convector op, die dan weer zorgt voor het verwarmen van de lucht die door de radiator stroomt. 

Het geribbelde model zoals hierboven ben je vast en zeker wel eens tegengekomen. Deze is er namelijk al jaren. Tegenwoordig zien we toch steeds vaker vlakke paneelradiatoren verschijnen. Niet zo gek ook, want bij een modern interieur hoort natuurlijk een paneelradiator met een moderne uitstraling. Je ziet snel genoeg welke jouw favoriet is en vooral: welke past er het best bij jouw interieur? 

Uiteraard is dat niet het enige waarop je moet letten bij het uitkiezen van een paneelradiator. Let ook goed op de hoogte en de breedte van de radiator. Hierbij begin je met het uitkiezen van een geschikte plek. Hoeveel ruimte is er op deze plaats voor de radiator nodig? Denk daarbij ook aan de nodige plaats voor ophangbeugels en aansluitingen. Ook de diepte van de radiator heeft invloed op de hoeveelheid warmte die wordt uitgestraald, dus houd dit ook in gedachte. 

Er zijn veel verschillende soorten radiatoren. Zo is er verticale radiatoren, die erg hoog en smal zijn. Deze worden vooral gekozen voor een smallere ruimte. Let er dan wel op dat deze doordat hij kleine ris minder warmte afgeeft dan de ouderwetse variant. Verder zijn er gietijzeren radiatoren die meer tijd nodig hebben om op te warmen, maar die er wel erg modern uitzien. Stalen radiatoren die juist groter zijn en sneller hun werk doen. Aluminium radiatoren (ook vaak van staal) die sneller warm worden en sneller afkoelen. Met deze laatste twee ben je dus sneller in staat het binnenklimaat te regelen. Roestvaststalen radiatoren zijn erg bijzonder, vanwege de speciale afwerking van een mat geborstelde radiator. Met zijn grote weerstand tegen roest is deze radiator erg geschikt in vochtige ruimtes.

Loop je vast bij een juiste plek in jouw woning? Eigenlijk is het heel simpel: welke plek wil jij het liefst heerlijk verwarmd hebben, en dat zoveel en zo snel mogelijk? Bij de meeste mensen doet een paneelradiator het dan ook erg goed in de badkamer. Door zijn snelle opwarming is dit ideaal voor iedereen die zich ‘s ochtends in een knusse, warme badkamer wilt klaarmaken voor de nieuwe dag. Naast de heerlijke warmte heb je er ook gelijk een handige plek bij voor bijvoorbeeld handdoekbeugels. De opties zijn oneindig, dus gebruik een beetje fantasie of zoek gewoon eventjes op wat je nog meer van zo’n radiator kunt maken! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *