Duurzaam bouwen

Dit zijn dé 5 grootste bouwtrends voor 2020

1) Digitaal samenwerken | Digitale transformatie

Net zoals de gehele wereld, digitaliseert de bouwsector zichzelf ook steeds meer, waarbij de ontwikkelingen ook steeds sneller lijken te gaan. Je merkt dat steeds meer bouwbedrijven werken met een digitaal model in hun achterhoofd. Waarbij de invloed van digitalisering, maar ook automatisering en het gebrek van big data steeds populairder worden. Met als uiteindelijk doel om de samenwerking tussen alle partijen zo soepel mogelijk te laten verlopen, zowel intern binnen het bedrijf als extern met andere bedrijven. Hiermee wordt het kantoor zowel een fysiek als een virtueel platform.

Doelstellingen:
1. Een betere integratie van de fysieke met de digitale omgeving
2. Kunstmatige intelligentie kan voortaan het zware werk uitvoeren
3. Klantcontact kan voortaan plaatsvinden via diverse kanalen. Maar door deze te bundelen in één centrale klantomgeving wordt het een stuk eenvoudiger om benodigde gegevens en het verleden op te kunnen halen.
4. Het kantoor fungeert zowel als fysiek als virtueel platform
5. De invloed van digitalisering, automatisering en big data wordt steeds groter

2) Stijgende lonen

De vraag naar goed personeel in de bouw wordt steeds groter. Met name bij beroepen zoals werkvoorbereider, werfleider of calculator zullen de lonen daardoor gaan stijgen de komende jaren. Bedrijven zijn namelijk steeds meer op zoek naar vakbekwame mensen die de juiste vaardigheden bezitten en al reeds meerdere jaren ervaring hebben opgedaan. De loonkosten gaan door deze trend dus fors stijgen voor 2020 en 2021.

Vooral personeel met een tijdelijk contract zullen volgens de bouwkostenprognose van Cobouw Bouwkosten flinke kosten met zich mee gaan dragen. Ook uitzendkrachten zullen vanaf dit jaar tevens hogere loonkosten gaan opeisen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de verplichte transitievergoeding die uitzendbureaus nagenoeg zeker zullen gaan doorberekenen.

3) kiezen voor een beroep dat nog niet bestaat

Tegenwoordig ontstaan er constant nieuwe banen binnen de bouwsector, doordat de trends en ontwikkelingen op de markt nooit stil lijken te staan. Deze behoefte neemt ook steeds meer toe vanuit de werkgever, waarin onbestaande beroepen zoals asbestverwijderaars en isoleerders. Dit lijkt wellicht een regulier beroep, echter zijn er geen specifieke opleidingen die je daadwerkelijk opleiden voor deze functies. Je specialiseren nadat je je basisopleiding(en) hebt behaald is dus zeker aan te bevelen en is ook zeer lonend.

4) Intelligent of smart wonen

Een steentje bijdragen aan het beschermen van het klimaat kan natuurlijk nooit kwaad. Het energiezuinig maken van je huis of appartement is daarbij een goede eerste stap. Intelligent wonen, of ook wel smart wonen genoemd, is je woning zo goed mogelijk verbinding laten maken met diverse slimme apparaten. Dit geeft je de mogelijkheid om je energieverbruik veel beter te controleren en waar nodig te sturen. Stel je verwarming bijvoorbeeld in op tijden dat je thuis bent, zodat de verwarming niet draait als je warm op je werk zit. Daarnaast kun je ook je verlichting, of de ventilatie en airco volledig aansturen en perfect afstellen voor energievermindering.

5) Circulair (ver)bouwen

Ook duurzaam bouwen is een nog steeds aanhoudende trend. Naar alle verwachting zal deze trend ook nog de komende decennia aanhouden en niet zo snel meer van het toneel gaan verdwijnen. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van duurzaam materiaal, maar ook circulair (ver)bouwen. Het laatste is een zeer efficiënte manier om de energie- en mileuvoetafdruk van je bedrijf te kunnen verlagen. Hierbij worden zoveel mogelijk gerecycleerde recycleerbare producten gebruikt. Dit geldt voor zowel bouwmaterialen als kantoormeubels. Hiermee voorkom je dat de afvalberg wel erg hoog wordt en hiermee juist iets zal krimpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *