Kosten Tuinaanleg

Wat zij de kosten voor een tuinaanleg

Heb jij een nieuwe woning gekocht of ben je je oude tuin helemaal zat en wil je iets anders? Dan wil je weten wat voor kosten dit met zich mee gaat brengen. Het antwoord hierop is niet eenduidig te geven. Dit hangt af van je wensen en niet in de laatste plaats van je budget. Toch willen we je met dit artikel een beter beeld van de kosten voor tuinaanleg geven. 

Verschillende soorten kosten tuin aanleggen

Als je een nieuwe tuin aan gaat leggen, of je tuin aan een renovatie onderwerpt, zul je al gauw ontdekken dat er verschillende soorten kosten bij komen kijken. Allereerst is de prijs natuurlijk afhankelijk van het formaat van je tuin. Je begrijpt dat een kleine tuin aanleggen minder kosten met zich meebrengt dan de aanleg van een middelgrote of grote tuin. Is je tuin een renovatieproject, dan moet deze in de meeste gevallen eerst volledig worden leeggehaald. Ook dit is een kostenpost. Wil je daarnaast dat er stukken worden afgegraven of opgehoogd? Moet de hele indeling van de tuin worden veranderd? Dan moet je hier budget voor vrij maken. Daarnaast is het goed om na te gaan of je tuin wel bereikbaar is voor eventuele grote machines. Zo niet, dan moet er veel met de hand worden gedaan, waardoor de arbeidsuren flink op zullen lopen. 

Buiten het bovenstaande speelt natuurlijk het materiaal dat je wilt gebruiken een rol. Voor jouw terras of vlonder kun je materialen uit het middensegment kiezen, maar ook uit het topsegment. In beiden gevallen kun je erop loungen en dineren, maar de uitstraling is wezenlijk anders. De prijsverschillen zijn significant, dus de mate waarin je een luxueuze uitstraling wenst, is van grote invloed op de totaalprijs van jouw project. In dit artikel kun je overigens vast wat inspiratie opdoen. 

Kosten tuinaanleg met m2

Als je een keuze in bovenstaande punten hebt gemaakt, moet je nadenken over zaken als eventuele beplanting, een gazon, borders en ga zo maar door. Wil je een tuin met een redelijke hoeveelheid groen (bijvoorbeeld een gazon van graszoden en/of plantenborders), dan liggen de gemiddelde kosten voor tuinaanleg op € 180 tot € 220 per m2. Zie je de tuin meer als verlengstuk van de woning (met veel bestrating, constructiewerk en luxe faciliteiten), dan schiet de prijs snel omhoog naar € 250 tot € 300 per m2.

Wat kost een tuin aanleggen?

Zoals je ziet, is er op de vraag wat kost een tuin aanleggen geen eenduidig antwoord te geven. Veel is afhankelijk van je wensen en budget. Mochten jouw wensen helaas groter zijn dan je budget, dan kun je natuurlijk altijd een lening aanvragen om je tuin dromen te realiseren. Hoeveel je verantwoord kunt lenen, hangt af van je inkomen en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je op een verantwoorde manier kunt lenen. Vaak is het verstandig om eerst zekerheid te hebben over een eventuele lening voordat je je dromen de vrije loop laat. Dit om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Laat je dus goed informeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *