Daklekkage

Wat te doen bij lekkage?

Lekt er iets? Dan is het belangrijk dat je het lek aan het dak snel opspoort. Dat klinkt logisch en gemakkelijk, maar in werkelijkheid kan het nog een hele klus zijn. Het water valt namelijk in de meest gevallen niet recht naar beneden. Het kan zijn dat het water al heel wat meters heeft afgelegd voordat het naar beneden sijpelt. De kans is dan ook groot dat je je hele dak moet inspecteren.

Een daklekkage ontstaat meestal door een gebrek aan het dak. Denk daarbij aan kapotte of scheefliggende dakpannen. Ook gebreken aan de schoorsteen kunnen de oorzaak van lekkage zijn. De oorzaak vinden is de eerste stap.

Gevolgschade voorkomen

Laat je een dak een tijdje lekken, dan zul je merken dat de staat van het dak snel achteruitgaat. En dan is er ook nog een kans dat het water langs de muren komt, of op de vloer. Met een beetje pech komt het water op het laminaat terecht en moet je ook nog de vloer vervangen.

Daarom is het belangrijk dat je het water direct opvangt met emmers en dekens. Breng je spullen zo snel mogelijk in veiligheid. Hoe sneller je handelt, hoe groter de kans is dat de gevolgschade beperkt wordt. Een lekkage aan het platdak kan al snel voor schade zorgen.

Bouwkundig onderzoek

Sommige lekken laten zich niet makkelijk opsporen. Dan is er een bouwkundig onderzoek nodig. Het kan ook zijn dat je misschien zelf er niet zo op zit te wachten om het dak op te gaan. Zelf het dak opgaan kan een veiligheidsrisico zijn. Daarom is het aan te raden een expert zo’n onderzoek te laten uitvoeren.

Bij een bouwkundig onderzoek kijkt de expert naar de gehele conditie van het dak en wordt het lek achterhaald. Op die manier weet je welke actie je nog meer moet ondernemen om je dak weer helemaal tegen het weer bestand te maken.

Laat je dak inspecteren en repareren

Zelf een lek opsporen is best nog ingewikkeld werk. En het repareren kan al helemaal vervelend worden. Misschien heb je zelf ook niet zo’n zin om op hoogte te werken. Gelukkig zijn daar ervaren vaklui voor. Zij kunnen je dak inspecteren en repareren. In veel gevallen loont het meer om het dak te laten repareren, dan het zelf te doen. Zeker als je een schuin dak hebt: dit soort daken vormen nogal eens een uitdaging voor gewone doe-het-zelvers.

In sommige gevallen moet bijvoorbeeld het boeideel vervangen worden. Dat is een klus waar een expert z’n hand niet voor omdraait. Laat je het doen, dan komt het zeker goed. Zo kun je zelf weer comfortabel wonen. Daar gaat het uiteindelijk allemaal om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *