Een moderne keuken

Wat je moet weten voor je een keuken ontwerpt

Geen gemakkelijk klusje, maar zeker niet onmogelijk. Als je een achtergrond hebt in doe-het-zelven zal het wat vlotter gaan dan als je dat niet hebt. In beide gevallen lees je best eerst de onderstaande gids zodat je een keuken niet opstelt zoals andere ruimtes in huis. Daar worden namelijk de meeste fouten in gemaakt. 

Het gebruik van je keuken

Je moet ermee rekening houden dat een keuken niet zoals andere kamers is in huis. De prioriteit van de ruimte is het gebruik ervan, en hoe vlot dat loopt. Je keuken dient niet als ontspanningsruimte, maar om praktisch te zijn. Daarom moet je dieper nadenken over de ligging en positionering van de elementen in de ruimte. 

Vormen van keukens 

Keukens komen natuurlijk met oneindig veel vloerplannen. Maar toch zijn er drie typen die het vaakst gebruikt zijn. Dat komt omdat ze zo functioneel en efficiënt zijn. De eerste is in een L-vorm. Dat kom je het meest tegen. Dit zijn standaard keukens met een lang oppervlak waar de spoelbak en aanrecht op één lijn liggen. Dwars daarop ligt dan de oven en ijskast. 

U-vormige keukens zijn iets uitgebreider voor de persoon die kookt. Daarbij is er een tweede oppervlakte die dwars op het aanrecht loopt. Zo is er meer ruimte voor hulpmiddelen en gereedschap. Als laatste zijn er de lineaire keukens, waar het aanrecht en de spoelbak van elkaar gescheiden zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan eilandjes als aanrecht, en een pad dat tussen de twee constructies loopt. Alle drie de typen zijn nette, praktische en moderne keukens.

Kies de juiste materialen

Ook al voelt het aanlokkelijk om voor je vloerbekleding parket te kiezen, doe het niet. Dit moet gevoed worden, onderhouden en verzorgd. Het is een heerlijke gezellige keuze voor de rest van het huis, maar niet in de keuken. Je wil geen parket waar er met eten en vloeistof wordt geknoeid. Wil je een gelijkaardig resultaat? Ga dan voor vinyl of een pvc-vloer. Of het oude vertrouwde laminaat natuurlijk. 

Kunststof is in het algemeen een slim plan in je keuken omdat het onderhoudsvriendelijk is en krasbestendig. Wil je het iets strakker? Ga dan voor poeder- of structuurlak. Die prijs-kwaliteitverhouding is heel aangenaam. Zoek jij graag wat meer luxe op? Dan is natuursteen iets voor jou. Ga voor een granieten keukenblad en marmeren aanrecht. Wil je nóg meer versterking? Dan is composiet of keramisch materiaal echt voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *