Een Groepenkast met Schakelmateriaal

Wat is een groepenkast en schakelmateriaal?

Als je ooit van de termen groepenkast of schakelmateriaal hebt gehoord, heb je je misschien afgevraagd wat ze betekenen. In dit artikel bespreken we deze twee termen om je een beter inzicht te geven hoe ze in allerlei toepassingen worden gebruikt. Zo ben je in de toekomst beter op de hoogte en weet je precies welk materiaal je nodig hebt.   

Wat zijn groepenkasten?

Een groepenkast is een omringende behuizing waarin elektrische componenten zoals automaten en schakelaars zitten. Je vindt een groepenkast in de meterkast. Ze worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder kunststof, metaal en glasvezel en zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor verschillende soorten elektrische componenten. Een goed ontworpen groepenkast moet gemakkelijk toegang bieden tot de componenten binnenin voor bijvoorbeeld onderhoudsdoeleinden.

Wat is schakelmateriaal?

Schakelmateriaal is een geheel van schakelapparatuur dat wordt gebruikt om elektrische apparatuur in een elektrisch systeem te regelen, te beschermen en te isoleren. Het bestaat meestal uit automaten, zekeringen, schakelaars en andere beveiligingen die handmatig of op afstand door een bediener worden aangesloten. Het doel is bescherming te bieden tegen kortsluiting, overbelasting of foutieve bedrading. Er zijn verschillende merken die schakelmateriaal verkopen. Vraag een professional om hulp bij het kiezen van het juiste schakelmateriaal. Schakelapparatuur wordt onderverdeeld in twee soorten: Laagspanningsschakelaars (LV) en hoogspanningsschakelaars (HV) 

Laagspanningsschakelaars 

Laagspanningsschakelaars (LV) worden gewoonlijk gebruikt in commerciële en residentiële toepassingen. Het wordt gebruikt in het stroomverdelingssysteem om bescherming te bieden tegen kortsluiting en overbelasting. Voorbeelden van laagspanningsschakelaars zijn automaten, schakelaars, starters, relais, omschakelaars, zekeringen en isolatoren. Ze zijn ontworpen voor veiligheidsdoeleinden en schakelen de stroom uit als er een overbelasting of fout in het systeem wordt gedetecteerd.  

Hoogspanningsschakelaar 

Hoogspanningsschakelaars (HV) worden vooral gebruikt voor industriële toepassingen omdat ze veel hogere spanningen aankunnen dan laagspanningsschakelaars. De verschillende soorten HV-schakelinrichtingen variëren naargelang hun toepassing; enkele gemeenschappelijke componenten zijn echter transformatoren, condensatoren, scheidingsschakelaars en stroomonderbrekers. HV-schakelinrichtingen zijn ook betrouwbaarder, omdat ze bestand zijn tegen extreme temperaturen en druk zonder schade of aantasting van de systeemcomponenten.  

Gemakkelijke installatie en onderhoud

Zowel groepenkasten als schakelapparatuur zijn essentiële elementen in het elektrische systeem van elk gebouw, omdat ze veiligheidsvoorzieningen bieden zoals overbelastingsbeveiliging en kortsluitingsdetectie. Wanneer ze goed geïnstalleerd zijn, helpen deze systemen de veiligheid van de mensen in het gebouw te waarborgen door het voorkomen van elektrische schokken als gevolg van foutieve bedrading of overbelaste circuits. Bovendien zijn beide systemen ontworpen voor gemakkelijke installatie en gemakkelijk onderhoud, waardoor ze ideaal zijn voor industriële toepassingen waar stilstand tot een minimum beperkt moet blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *