Ethanol Haarden

Voor wie is een ethanolhaard de moeite waard?

Het wordt donkerder en donkerder en de temperaturen dalen. Het is winter en voor veel mensen de tijd om thuis de open haard aan te steken. Wie een schoorsteen en een eigen huis heeft, mag zich tot de gelukkigen rekenen, maar ook voor mensen die in een huurflat wonen, zijn er geschikte alternatieven voor de klassieke houtgestookte open haard.

Ethanol haarden zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Wat is een ethanolhaard en wat zijn de voor- en nadelen? Voor wie is het de moeite waard om te kopen? Wij beantwoorden deze vragen in dit artikel.  

Hoe werkt een ethanolhaard?

Ethanol haarden zijn eerst en vooral decoratie. Ze zijn er om een aangename sfeer in de kamer te verspreiden. Ze verspreiden ook warmte, maar de warmte kan niet worden vergeleken met de warmte van een traditionele houthaard. 

De ethanolhaard bevat roestvrijstalen brandblikken of andere dozen, die op hun beurt gevuld zijn met ethanol. Dit wordt dan aangestoken en er ontstaan vlammen. Dit zijn echte vlammen, niet zoals die van bijvoorbeeld elektrische haarden. 

Om het geheel een visueel tintje te geven, leggen veel eigenaars van een open haard er dummy hout voor om de indruk te wekken dat het om een echte houtgestookte open haard gaat.

Wat u in gedachten moet houden bij het gebruik van een ethanolhaard

Als je kleine kinderen of huisdieren in huis hebt, kun je een ethanolhaard beter helemaal vermijden. Bovendien hoort een Bio ethanol haard nooit thuis in de slaapkamer. Als je het in woonkamers gebruikt, moet je zorgen voor voldoende ventilatie. Ethanolhaarden zijn daarom meer geschikt voor buiten dan voor binnen.

Open haard aanleggen

Plaats de haard alleen waar geen hout of papier in de buurt is. Bij aan de wand gemonteerde haarden moet je vooraf advies inwinnen, zodat de veiligheidsafstanden in acht kunnen worden genomen.

Vul de ethanol haard

Bijvullen mag bij een ethanolhaard niet worden onderschat. Vul nooit ethanol bij als de haard nog brandt of heet is. In de gebruiksaanwijzing moet staan hoelang de haard moet afkoelen voordat bijvullen niet meer gevaarlijk is. Let ook van tevoren op hoeveel bio-ethanol er daadwerkelijk in de vuurpan past. Vul hem nooit met meer en laat de bio-ethanol niet naast de haard staan, maar sluit hem onmiddellijk weer af.

Ontsteken

Volg bij het aansteken de aanwijzingen van de fabrikant en kom niet te dichtbij. Gebruik alleen de brandstof die in de gebruiksaanwijzing wordt genoemd.

Wat zijn de voordelen van een ethanolhaard?

Ethanolhaarden zijn voor veel mensen een ideaal alternatief, omdat ze veel voordelen hebben. Er is bijvoorbeeld geen schoorsteen nodig, zodat ze ook in huurflats kunnen worden geplaatst, en bij de verbranding wordt geen roet of rook geproduceerd. De haarden zijn dus gemakkelijker te onderhouden dan “echte” haarden. Bovendien is het theoretisch mogelijk om de ethanolhaard overal in de kamer te plaatsen, omdat de meeste modellen niet stevig verankerd zijn, maar flexibel kunnen worden vervoerd. Met zo’n “mobiele” haard kun je de kamer inrichten zoals je dat wil.

Bovendien ontstaan, zoals reeds gezegd, bij de verbranding geen gevaarlijke gassen, omdat alleen water en kooldioxide worden geproduceerd, in zeer kleine hoeveelheden. De toepassing is ook zeer eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt gaan en een literfles bio-ethanol kopen, of het gewoon online bestellen.

Je giet de ethanol gewoon in de brander, steekt hem aan en in enkele seconden ontstaat een prachtig vuurspektakel en kun je de avond comfortabel doorbrengen bij de ethanolhaard.

Wat zijn de nadelen van een ethanolhaard?

Maar ethanolhaarden hebben ook enkele nadelen. Zo zijn bijvoorbeeld de open haarden eerder ongeschikt als warmtebron, omdat het niet mogelijk is de ruimte als enige warmtebron te verwarmen. In combinatie met een andere warmtebron, zoals een kachel, is de warmte echter perfect voldoende voor een gezellige avond.

Bovendien kan het van tijd tot tijd gebeuren dat zich bij de verbranding van bio-ethanol onaangename geuren vormen. Voldoende ventilatie kan dit probleem oplossen.

Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat de vlammen echt zijn en dat je niet ongehinderd ethanol blijft toevoegen. Dit kan gevaarlijk zijn en moet uiteraard worden vermeden. Zelfs als de brander nog warm is, moet je wachten tot hij afgekoeld is. Anders zou de bio-ethanol kunnen ontploffen. Maar als je de zaak met gezond verstand benadert, is een ethanolhaard zeer veilig.

Kan een investering de moeite waard zijn?

Als je op zoek bent naar een primaire warmtebron voor jouw woonkamer, zit je verkeerd met een ethanolhaard. Als je echter in een flat woont en toch graag gezellige avonden doorbrengt met familie en vrienden, zul je heel tevreden zijn met een ethanolhaard. Voor wie ook zeer flexibel is, vaak verhuist of gewoon graag zijn kamers verplaatst, is een ethanolhaard een goed alternatief voor een houtgestookte haard. 

Natuurlijk hebben ethanolhaarden hun prijs, maar in ruil daarvoor krijg je een decoratief stuk dat ongeëvenaard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *