Buiten haard met 2 stoelen erom heen

Kachels voor binnen of buiten

Er zijn verschillende manieren om sfeer en gezelligheid in je huis of appartement te creëren. Toch blijft een kachel een van de populairste zaken als het gaat over sfeer in de woonkamer. Vandaag de dag heb je niet enkel de mogelijkheid om een kachel in huis te plaatsen, je kan ook zonder problemen een tuinhaard buiten plaatsen om ook daar te genieten van wat warmte wanneer het afkoelt in de avond. 

Breng warmte in huis

Wanneer je een kachel wil plaatsen in je woning zijn er heel wat opties waaruit je kan kiezen. De eerste stap: bekijken wat er juist mogelijk is in de ruimte. Bij bepaalde kachels heb je namelijk een rookkanaal naar het dak of naar buiten nodig. Wanneer dat niet aanwezig is, dan vallen bepaalde kachels zoals een houtkachel of een pelletkachel af. De interessantste optie is in dat geval een elektrische haard. Een nadeel hierbij is dat er geen echte vlammen aanwezig zijn, waardoor het gevoel van gezelligheid voor sommige mensen misschien minder natuurlijk aanvoelt. 

Wanneer je wel een afvoerkanaal hebt, zijn de mogelijkheden veel ruimer. Een houtkachel blijft nog steeds een van de meest populaire kachels omdat deze wel een hoge gezelligheidsfactor heeft. Daarnaast heb je enkel hout nodig om het te laten branden. Andere soorten kachels zijn de gaskachel of de pelletkachel. Belangrijk bij een gaskachel is dat je zeker nakijkt of er wel een gasaansluiting in de buurt aanwezig is. Indien dit niet het geval is, moeten er nog leidingen geplaatst worden en dit kan heel wat kosten met zich meebrengen. 

Geniet langer van je zomeravonden buiten

De gezelligheid van een open haard of een kachel hoeft zich zeker niet te beperken tot binnenshuis. Tijdens de zomerperiode zitten we graag in de tuin, maar het kan ‘s avonds snel afkoelen. Om ervoor te zorgen dat je langer kan genieten van de zomeravonden, kan je ervoor kiezen om een tuinhaard te plaatsen. Bij een haard die je buiten plaatst, kan je kiezen tussen een vrijstaande tuinhaard of een ingebouwde haard.

Een van de voordelen van een terrashaard ten opzichte van een vuurkorf, is dat je bij een terrashaard geen overlast creëert voor de buren. Belangrijk om te weten is dat je bij een overdekt terras ook moet zorgen dat je, net zoals in je woning, een rookafvoerkanaal hebt. Anders blijft alle rook onder je terras hangen. Enerzijds is dit niet veilig en anderzijds kan het je terras beschadigen wanneer de rook erin trekt. 

Indien je nog een stapje verder wil gaan, kan je ook kiezen om een BBQ-haard aan te kopen. Zo kan je eerst genieten van een lekkere barbecue en daarna kan je het gewoon verder laten branden en heb je ook een open haard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *