Houtpellets

Verwarmen met houtpellets

Een knetterend haardvuur in je woonkamer, dat is het summum van gezelligheid. Of het nu winter of zomer is, het geeft een extra touch aan je woonkamer. De klassieke houtkachels of een open haard zijn echter niet meer van deze tijd. Er komt teveel fijn stof vrij bij het verbranden van houtblokken, wat de klimaatverandering alleen maar stimuleert. Daarom moeten we op zoek naar alternatieven. In deze blog gaan we dieper in op het gebruik van houtpellets. 

Wat 

Houten pellets  zijn geperste houtkorrels, die gemaakt zijn van restproducten zoals houtsnippers, snoeihout en zaagsel. Die worden onder hoge druk door een matrijs met gaten geperst. Daardoor ligt de energiewaarde van pellets veel hoger dan die van een gewone blok hout. Je kan ze zowel gebruiken voor een gezellige houtkachel als voor industriële installaties. In dat laatste geval zullen de pellets iets dikker zijn. 

Voordelen 

Dankzij houten pellets kan je toch blijven genieten van een gezellig haardvuur in je living. En dat op een verantwoorde manier. Je verwarmt namelijk op een CO2 neutrale manier. Maar het is niet alleen gezellig en duurzaam, het is ook een pak goedkoper dan bijvoorbeeld stookolie of aardgas om je huis te verwarmen. Doordat het hout geperst is, neemt het ook relatief weinig plaats om het te stockeren, terwijl je er wel een hoog rendement mee hebt. Het is dus makkelijk op te bergen én je hebt ook veel minder last van assen dan wanneer je gewoon hout zou opbranden. Alleen maar voordelen, toch? 

In je tuin 

Een vuurtje is niet alleen gezellig in huis, maar ook in je tuin of op je terras. De gezellige warmte van je tuinkachel of -haard maakt het mogelijk om al in de lente van je tuin te genieten of om op zomeravonden nog langer buiten te zitten. Met speciale pelletkachels kan je dat op een duurzame manier én zonder veel hinderlijke rook. Daar zullen je buren je dankbaar voor zijn. Het enige nadeel is dat je wél een pelletkachel moet hebben. Pellets gebruiken in een gewone buitenkachel is écht geen goed idee.  

Bestellen 

Ben jij overtuigd van de houten pellets? Dan is het aan te raden om ze in grote hoeveelheden aan te schaffen. Dat kan bijvoorbeeld bij houtpelletsgigant, waar de houtpellets volgens de EN+ norm geproduceerd worden. Zo ben je zeker dat ze CO2-neutraal én van goede kwaliteit zijn. De pellets kunnen in bulk, Big Bags of in kleine verpakkingen van ongeveer 10kg aan huis geleverd worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *