Bouwvergunning

Vergeet bij verbouwen de vergunningen niet

Denk jij aan een verbouwing? Gezellig je eigen plekje inrichten naar behoefte, niets zo leuk als dat. Toch is een verbouwing niet vanzelfsprekend. Zo heb je er een hoop werk mee en zal je in orde moeten zijn met alle nodige vergunningen. Voor sommige verbouwingen zal je toestemming aan de overheid moeten vragen, voor andere volstaat dan weer een meldingsplicht. Ben jij op de hoogte van alle wetgeving hierrond?

Verbouwen doe je niet zonder verplichtingen

Verbouwen kan je niet zomaar doen. Je moet je namelijk houden aan enkele verplichtingen. Zo moet je voldoen aan het minimumniveau voor isolatie, energiezuinigheid en ventilatie. Afhankelijk van de plaats van het gebouw, de aard van de werken en de datum van de bouwaanvraag of melding kan deze regelgeving verschillen. Toch moet iedereen met een nieuwbouw of utiliteitsbouw voldoen aan de nieuw opgestelde energie-eisen. Deze eis is opgesplitst in drie indicatoren: de energiebehoefte, het primair energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie.

BENG-eisen

De verschillende eisen en cijfers waaraan je moet doen, noemen de BENG-eisen. Via een berekening kan je aan de gemeente bewijzen dat je voldoet aan de drie indicatoren die we hiervoor vermeldden. Die berekening laat je best doen door een gecertificeerde adviseur. Zij vragen een situatietekening, de plattegrond, gevelaanzichten, doornsnede en het installatieconcept op. Naast de nieuwe energie-eisen moet je ook voldoen aan andere voorwaarden. Zo zijn dubbel glas en rookmelders verplicht in elke woning en moet er dakisolatie zijn. Daarnaast heb je genoeg ventilatie en verluchting nodig en is ook een regenwaterput en bijhorend infiltratiesysteem verplicht.

Verbouwen zonder vergunning of via een meldingsplicht

De vergunningen die je nodig hebt om te verbouwen, zijn afhankelijk van wat je precies gaat doen. Voor onderhoudswerken, zoals bijvoorbeeld het vervangen van kapotte dakpannen, pleisterwerken, een nieuwe keuken of het vervangen van oude ramen, moet je geen stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Let op, dit geldt enkel als ze buiten het zicht van de straat gebeuren, de stabiliteit bewaard blijft en het bouwvolume niet wordt gewijzigd. Voor andere werken heb je dan weer een meldingsplicht. Dat is het geval wanneer je wijzigingen doorvoert die de stabiliteit van je woning beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer je de buitenmuren gaat vervangen of nieuwe ondersteuningspalen plaatst.

Wanneer heb je wel een vergunning nodig?

Wanneer je de woonfunctie van je woning verandert, moet je altijd een vergunning aanvragen, ook wanneer je hiervoor niet eens echte werken laat uitvoeren. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je je huis opdeelt in verschillende segmenten door er een appartement of studentenkot van te maken. Een omgevingsvergunning aanbouw en/of renovatie heb je dan weer nodig zodra je bouw- en sloopwerkzaamheden wilt uitvoeren. 

Het kan ingewikkeld zijn, maar hopelijk heb je na het lezen van dit artikel alvast een beter overzicht van wat je te doen staat bij je aankomende verbouwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *