Staat er binnenkort een verbouwing op de planning? Dan moet je allerlei zaken regelen voordat je begint. Allereerst doe je er goed aan te bepalen of je de klus zelf uit gaat voeren of dat je toch een professional inschakelt. Denk daarnaast ook goed na over wat je allemaal gaat verbouwen. Veel mensen richten zich alleen tot bepaalde ruimtes. Toch raden wij je aan verder te kijken dan dat. Als je gaat verbouwen moet je de cv-ketel namelijk ook niet vergeten. Waarschijnlijk zie je niet direct in waarom je aandacht aan dit apparaat zou besteden tijdens een verbouwing. Daarom geven wij jou hieronder tekst en uitleg.
Wat ga je verbouwen?
Komt er een nieuwe vloer in jouw woonkamer te liggen of ga je de muren verven? Dan is het logisch dat je niet naar de cv-ketel kijkt. Dit apparaat heeft namelijk niets van doen met een kleine verbouwing. Als je het grootser aan gaat pakken kan dit wel degelijk het geval zijn. Mogelijk ben je wel van plan om een uitbouw te realiseren. In deze nieuwe ruimte moet ook verwarming aanwezig zijn. Je wilt immers voorkomen dat het in de winter steenkoud is in de nieuwe ruimte. Daarom leg je hier waarschijnlijk vloerverwarming aan of plaats je radiatoren.
Om gebruik te kunnen maken van deze nieuwe verwarming, moet het leidingwerk aangesloten worden op het verwarmingsstelsel. Je verbindt de leidingen in dat geval met de cv-ketel. Alleen dan kan het water in het leidingwerk verwarmd worden. Bij zo’n ingrijpende verbouwing kom je ook in aanraking met de cv-ketel. Als dit apparaat verouderd is, doe je er goed aan deze mee te nemen in jouw verbouwplannen. Zodoende voorkom je dat je straks opnieuw een cv ketel monteur in moet schakelen.
Verkeert de huidige ketel nog in goede staat?
Een cv-ketel gaat gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar mee. Is jouw ketel inmiddels al ouder? Dan kies je er mogelijk voor om deze tijdens een verbouwing te vervangen. Dit kan een slimme keuze zijn, maar toch is dit niet altijd het geval. Sommige ketels houden het namelijk aanzienlijk langer vol dan de gemiddelde levensduur. Kies er daarom ook nooit maar zo voor om jouw huidige cv-ketel te vervangen.
Vind je het lastig om te bepalen in welke staat jouw cv-ketel verkeert? Laat dan eens een monteur langskomen. Hij kan jouw ketel inspecteren. Op basis van deze inspectie zal hij zijn bevindingen met jou delen en advies uitbrengen. Als hij adviseert een nieuwe ketel te kopen, doe je er goed aan dit op te volgen. Door jouw cv-ketel te vervangen tijdens de verbouwing weet je immers dat je straks weer jaren vooruit kunt met het apparaat.
Nieuwe kopen of laten onderhouden?
Veel mensen hinken op twee gedachten als het gaat om hun cv-ketel. Laat je het apparaat vervangen tijdens een verbouwing? Dan hoef je er maar één keer een monteur bij te hebben. Dat klopt, maar een cv-ketel vervangen is niet bepaald goedkoop. Als je reeds een specialist naar het apparaat hebt laten kijken, kun je inschatten of vervangen al nodig is. Geeft de monteur aan dat de ketel nog wel eventjes mee kan? Laat dan direct cv ketel onderhoud uitvoeren. Naderende problemen kunnen hierdoor in de kiem worden gesmoord, waardoor de kans op een storing minimaal is. Het is overigens sowieso verstandig om jouw cv-ketel jaarlijks te laten onderhouden. Op deze manier gaat het apparaat vaak langer mee.