Pictogrammen

Veilig navigeren: Hoe bewegwijzering de bouw in Nederland beïnvloedt

Wie er in de bouw werkt, zal herkennen dat er vaak bewegwijzering bij komt kijken. Dat maakt het namelijk veilig voor iedereen. Je ziet dit natuurlijk het meeste bij wegwerkzaamheden. Al kan er bij werkzaamheden op de bouw ook bewegwijzering gewenst en vereist zijn. Laten we kijken wat voor type bewegwijzering je zelf wellicht nog nodig hebt voor je eigen bedrijf.

De populairste pictogrammen

Als je een eigen bedrijf hebt, dan komen daar een hoop verantwoordelijkheden bij kijken. Je zult de veiligheid moeten zien te waarborgen. Dat betekent enerzijds dat je producten of diensten levert die veilig zijn, maar ook dat je medewerkers een veilige werkomgeving hebben.

Uiteraard kun je niet op meerdere plekken tegelijk zijn om die veiligheid te waarborgen. Daarom zijn er natuurlijk een aantal regels en voorschriften die in een magazijn bijvoorbeeld kunnen gelden. Om die regels te verduidelijken worden pictogrammen gebruikt. 

De populairste pictogrammen die je vaak tegenkomt zijn:

 • Het rookverbod
 • Verboden toegang
 • Nooduitgang
 • Brandblussers
 • Brandslang
 • Eerste hulp 

Verder zul je wellicht ook voor de volgende pictogrammen willen kiezen: 

 • Elektriciteitsgevaar
 • Chemisch gevaar
 • Transport gevaarlijke stoffen
 • Ademhalingsbescherming
 • Veiligheidsbril
 • Veiligheidshelm

Deze pictogrammen kunnen de veiligheid op de werkvloer bevorderen, omdat het pictogram jou herinnert dat je een veiligheidsbril moet dragen bij een bepaalde machine. Pictogrammen zijn de beste manier van communiceren, voornamelijk als je met een hele diverse groep werkt, die Nederlands en Engels niet als moedertaal hebben. 

Personaliseer jouw bewegwijzering

Pictogrammen en bewegwijzering zijn communicatiemiddelen. Een bepaalde pictogram heeft een betekenis die iedereen begrijpt. Daar kan geen verwarring over ontstaan en daarom is het veilig.

Alleen het kan natuurlijk ook zijn dat een bepaald bord niet helemaal aan jouw wensen voldoet. Daarom heb je nu de kans om bij seton-signalering.nl jouw eigen bewegwijzering te personaliseren. Dat kan heel waardevol zijn voor jouw eigen bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven wat bezoekers parkeerplaatsen zijn en welke parkeervakken uitsluitend voor medewerkers zijn.

Wellicht wil je wel een bepaalde maximumsnelheid aangeven op jouw terrein om een ander voorbeeld te noemen. Er is dus een hoop mogelijk qua bewegwijzering. Je hoeft je echt niet aan de standaard pictogrammen te houden. De formats blijven wel hetzelfde, zodat de boodschap wel hetzelfde blijft.

De reden van bewegwijzering

Voor sommige mensen is en blijft het een uitdaging om zich aan de regels en wetten te houden. Als je dan een eigen onderneming hebt, is het lastig om je ook nog eens aan alle voorschriften te houden die je worden opgelegd. Dit zal voor veel ondernemers herkenbaar klinken. 

Toch is het wel belangrijk om die wet- en regelgeving te blijven volgen. Voornamelijk als het om je eigen onderneming gaat. Er zijn bijvoorbeeld niet voor niets veiligheidseisen in het leven geroepen. Zoals de term het al zegt, zijn die eisen er om de veiligheid te borgen. Dat betekent veiligheid in de brede zin van het woord. Enerzijds creëert het veiligheid voor jouw medewerkers en anderzijds wordt het een veilige omgeving voor anderen. 

Neem als voorbeeld een afgesloten weg. Een van de twee rijbanen is dicht, omdat ze de bomen langs de weg moeten snoeien. Dat die rijbaan dicht is, wordt al ver op tijd aangegeven. Bovendien wordt er met genoeg bewegwijzering gewerkt om het verkeer in goede banen te leiden. 

Als dat niet zo was, dan creëerde je niet alleen chaos en onveiligheid op de weg. Jouw medewerkers die de bomen staan te snoeien komen dan ook in gevaar, als de weg niet goed afgesloten zou zijn. Daarom is bewegwijzering heel belangrijk. Blijf dus goed communiceren door middel van pictogrammen met jouw collega’s, maar ook naar bezoekers of weggebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *