tips bedrijfspand

Tips wanneer je een bedrijfspand laat bouwen

Wanneer jouw bedrijf zover is om een nieuw pand te laten bouwen is dat een prachtige stap. Wanneer de bouw wordt afgerond kun je eindelijk het huurcontract opzeggen en ben je voortaan niet meer afhankelijk van de verhuurder. Voor het zover is moet uiteraard eerst het pand worden gebouwd. Daarom hebben we een aantal tips opgesteld die je kunnen helpen bij de oriëntatie en uiteindelijke bouw van jouw droom bedrijfspand. Dit zijn ze:

Het Programma van Eisen

Zodra je hebt besloten om daadwerkelijk een pand te laten bouwen, zul je eerst een programma van eisen op moeten stellen. Zoals de naam al doet vermoeden staat hier precies in wat jouw eisen en wensen zijn ten aanzien van het te bouwen pand.

Het programma van eisen stelt architecten en ontwikkelaars in staat om binnen de door jou aangegeven grenzen een voorstel te ontwikkelen, maar het is ook voor jezelf belangrijk. Zaken zoals eventuele toekomstige uitbreidingsmogelijkheden, de initiële investering en de terugverdientijd zijn hierbij cruciaal. Zorg dus dat je een gedegen programma van eisen opstelt.

Betrouwbare partner

De bouw van een droompand valt of staat met het vinden van de juiste partner die dit voor je gaat realiseren. Je kunt immers moeilijk zelf met graafmachines en hijskranen in de weer gaan. Dit zal een andere partij voor je moeten doen. Het is dan wel zo fijn wanneer je op die partij kunt vertrouwen. Communicatie staat daarbij centraal, maar vooraf kun je ook al flink wat zekerheid inbouwen.

Toets bijvoorbeeld de referenties van het bedrijf, zodat je de ervaringen van onafhankelijke partijen tot je kunt nemen. Ga ook eens in gesprek met verschillende potentiële partners. Wie past bij jou? Krijg je het gevoel dat ze jouw visie begrijpen? Welke mogelijkheden zien zij binnen jouw programma van eisen? Zoek goed naar een antwoord op deze vragen en je zult ongetwijfeld een partij vinden die perfect bij je past.

Lokale specialisten

In principe is het prettig om zoveel mogelijk met een enkele partij samen te werken die jou vanaf de eerste tot de laatste stap bijstaat en de bouw op zich neemt. Toch hoeft dit niet de enige partij te zijn met wie je in zee gaat.

Het gezegde luidt niet voor niets: man van alles, meester van niets. Oftewel, een enkele partij kan nooit overal in uitblinken. Dat is helemaal niet erg, maar voor specifieke zaken is het wel zo prettig wanneer een expert het op zich neemt, zeker wanneer die expert uit de regio komt en vele jaren ervaring heeft. Enkele voorbeelden:

De dakdekker

Het dak is wellicht niet het eerste dat er in je opkomt, maar dat maakt het niet minder belangrijk. In het bouwplan wordt rekening gehouden met een standaard dak, terwijl een goede dakdekker van het dak juist een pronkstuk kan maken. Het dak bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van het gebouw. Kies bijvoorbeeld een ervaren dakdekker Den Haag wanneer je in die regio zit en je zult geen spijt krijgen van je investering.

De vloerenspecialist

Van de bovenkant naar de onderkant van jouw nieuwe kantoorpand. De vloeren zul je altijd zelf uit mogen kiezen, maar ook hier zijn de opties vaak beperkt. Daar komt nog bij dat de vloeren van een bedrijfspand nu eenmaal zwaarder belast worden dan de vloeren thuis.

Zorg dus ook hiervoor dat je een ervaren specialist in de arm neemt die alle mogelijke opties kan leveren en jou ook advies kan geven dat past bij je wensen. Zo kan een projectvloer perfect zijn voor in de werkplaats en wil je voor je eigen kantoor wellicht mooi eikenhout, maar is dat een goed idee? De vloerenspecialist zal je hierin bijstaan.

Duurzaamheid

Zowel de wetgeving als de publieke opinie met betrekking tot duurzaamheid hebben anno nu invloed op de bedrijfsvoering van iedere organisatie. Door bij de bouw van een nieuw bedrijfspand rekening te houden met de duurzaamheid ben je er van verzekerd dat jouw pand helemaal klaar is voor de toekomst.

Tevens kan duurzaam bouwen je enorm veel kosten besparen. De exploitatiekosten gaan omlaag, het pand is waardevast en banken zijn eerder bereid om de bouw te financieren. Zaken zoals goede isolatie, zonnepanelen en nieuwe duurzame technieken zijn daarom het overwegen meer dan waard.

Geniet van het proces

Bovenal hopen we dat je geniet van het proces en na de afronding iedere morgen tevreden afreist naar je gloednieuwe bedrijfspand. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *