Duurzaam hout

Tips voor het gebruik van hout in tuinen

De zomer staat voor de deur, het wordt eindelijk beter weer en we zitten dus steeds vaker buiten. Daarom is deze periode voor veel mensen een uitgelezen kans om de tuin eens een update te geven. Net als in veel voorgaande jaren is hout weer veel zichtbaar in nieuwe tuinen, in de vorm van vlonders, trappen, meubels en schuttingen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het gebruik van hout in de tuin? Dat lees je hier.

Kies hout dat geschikt is om buiten te staan.

Gebruik in de tuin hout dat goed bestand is tegen weersinvloeden, zoals vocht en temperatuurverschillen. Veel soorten tuinhout zijn extra bewerkt, zodat ze langer tegen deze invloeden kunnen. Denk bijvoorbeeld aan thermisch gemodificeerd hout. Dit hout is in een zuurstofarme ruimte verhit tot hoge temperatuur. Dit zorgt voor een verandering in de samenstelling en structuur van het hout, zodat deze een langere levensduur krijgt. Het hout is niet bewerkt met chemische middelen, waardoor het duurzaam hout blijft. Let op, dit hout vergrijst wel. Wil je dit niet? Dan kun je het hout zelf nog behandelen.

Naast thermisch gemodificeerd tuinhout zijn er nog veel meer soorten hout die geschikt zijn voor buitengebruik. Douglashout wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor tuinhuizen, eikenhout voor overkappingen en accoya hout voor vlonders. Wil je liever een extra duurzaam alternatief? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de grassoort bamboe of verduurzaamd hout. Dit verduurzaamde hout wordt behandeld met impregneermiddel en maakt het hout zeer geschikt voor schuttingen, vlonders en tuinmeubelen.

Duurzaam hout voor in de tuin

Bewerk het hout voor langere houdbaarheid

Wil je dat het hout lang mooi blijft? Bewerk het dan met verf, olie of beits. Je kunt beits gebruiken om het hout te beschermen en toch de natuurlijke uitstraling te behouden. Je kunt beits vinden in verschillende kleuren, zodat je het gewenste effect bereikt. Beits zorgt ervoor dat het hout minder snel zal rotten wanneer het nat wordt. Dit kun je zonder grondverf op het hout aanbrengen.

Wanneer je de volledige duurzame uitstraling van het hout wil bewaren, dan kun je beter voor olie kiezen. Let wel op, olie biedt minder bescherming voor het hout dan beits.

Het hout een kleur geven? Dit kun je doen met lak of verf. Anders dan olie en beits trekken lak en verf niet in het hout, maar blijft het als een laagje op het hout liggen

Duurzaam hout voor hekwerk

Zorg voor stevige bevestiging

Zeker in Nederland wil het nog wel eens stormen. Zorg er daarom voor dat het hout goed bevestigd is aan de grond, muur of dak. Hiermee verklein je de kans dat het hout losraakt en kapot gaat, of andere onderdelen van je tuin of huis beschadigd raken. Kies daarom voor stevige schroeven of bouten om het hout mee vast te zetten. Wil je het hout in de grond zetten? Zorg er dan voor dat je het hout diep in de grond bevestigd, eventueel met extra versteviging aan de onderkant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *