Wat is er mooier dan genieten van de zon in de tuin tijdens de zwoele zomeravonden? Uiteraard wil je dan optimaal genieten van een heerlijke barbecue, of wil je wellicht een zwembadje opblazen voor de kids. Maar waar laat je al deze spullen? In dit soort situaties komt een tuinhuisje of blokhut goed van pas. Daarnaast maakt het je tuin helemaal af en een unieke sfeer!
Van oudsher kennen we dit soort authentieke huisjes uit Scandinavië of uit diverse berggebieden in Europa. Erg handig voor het herbergen van tuingereedschap of tuinstoelen, het opbergen van de fietsen, of het plaatsen van een buitenkeuken of een bar.
Wat is een blokhut?
Een blokhut is gemaakt van (gesneden) massieve boomstammen, die op elkaar gestapeld worden. Deze constructie biedt daarmee een hoog isolatieniveau. Het hout wordt door middel van inkepingen aan de zijkanten in elkaar geklikt, waardoor het zeer stabiel en robuust is. In sommige gevallen worden er houten balken gebruikt, wat een iets mindere isolatie en stevigheid met zich mee brengt. Er zijn tevens bouwpakketten te verkrijgen als het je leuk lijkt om alles van de grond af aan op te bouwen.
In veel gevallen is de fundering gebouwd op steen. Hiermee voorkom je eventuele rottingsverschijnselen en krijgen insecten niet de kans om het hout aan te vreten. Hierdoor gaat het hout een stuk langer mee en is het tevens duurzaam te noemen.
Wat is een tuinhuisje?
Een tuinhuis is opgebouwd door middel van een houtskelet. Het biedt daarmee minder stevigheid en wordt met name gebruikt voor kleinere tuinen. Ideaal voor opslagruimte of als hobbyruimte.
De blokhut biedt duidelijk meer stevigheid dan een tuinhuis. Daarnaast biedt het meer weerstand tegen wisselende weersinvloeden. Dit resulteert er in dat het uiteindelijk langer mee zal gaan. De keerzijde is wel dat de aanschafprijs beduidend hoger ligt. De prijzen voor een blokhut variëren daarbij van 500 tot wel 5000.
Het tuinhuisje kent daarentegen ook zijn eigen positieve karakteristieken. Het oogt namelijk een stuk sierlijker en is beduidend minder kostbaar in aanschaf; tussen de 500 en 1500.
Hoe groot?
Denk vooraf goed na hoeveel ruimte je hut of huisje in beslag zal nemen. Het ruimtelijk aspect in je tuin speelt daarbij een grote rol. Je wilt natuurlijk ook wat ruimte overhouden voor wat mooie planten en bloemen. Maak van tevoren een plattegrond en voer enkele simpele berekeningen uit. Zo kom je achteraf nooit voor onverwachtse situaties en teleurstellingen te staan.
De dikte van de wanden
Je kunt in dit geval uitgaan van de volgende vuistregel: hoe sterker de wanden, hoe hoger de isolatiewaarde. En hoe beter de isolatie van de wanden, hoe hoger de prijs zal zijn. Je betaalt dus meer voor hogere kwaliteit, wat uiteindelijk zeer logisch is.
Ramen en deuren
Kies je voor een vast raam of een raam dat je open kunt zetten? Je hebt diverse opties, zoals een uitzetraam, een draai-kiepraam of een vleugelraam. Denk daarbij aan de mate van gebruiksgemak en of de kosten passen binnen je besteedbaar budget. Daarnaast heb je nog een belangrijke keuze te maken: ga je voor een reguliere deur of een schuifpui? Een reguliere deur die naar binnen opent, neemt bijvoorbeeld onbedoeld extra ruimte in beslag.
Uitbreiden
Je kunt je eigen paviljoen later natuurlijk altijd nog uitbreiden met aanbouw, in de vorm van een terras. Wanneer je kiest voor een overdekte variant, dan wordt er eerder gesproken van een veranda. Een veranda steunt op houten palen en kent een afdak. Je kunt dit uiteraard zo groots en luxueus aanpakken als je zelf wilt. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!
Vergunningsplicht
Houd er wel rekening mee dat je in sommige gemeente eerst een vergunning aan dien te vragen. Het hangt vaak af van de grootte en hoogte of het wel of niet wordt goedgekeurd. Je wilt natuurlijk niet dat je je blokhut verwijderen moet worden, aangezien je uiteindelijk geen goedkeuring hebt gekregen van de gemeente.