Populaire soorten glas voor kozijnen

Wanneer je een nieuw kozijn aan wilt schaffen of gaat renoveren, is de glaskeuze een van de belangrijkste dingen waar je over na moet denken. Zo zijn er verschillende soorten glas die je kunt kiezen voor in je kozijn. Glas is een belangrijk onderdeel van een woning vooral aangezien het verantwoordelijk is voor een groot deel van de isolatie. Je wilt een goede isolatie, veiligheid en met een aantrekkelijke prijs. Wat zijn nu de populaire soorten glas voor kozijnen? 

Soorten glas

Er zijn verschillende soorten glas die in je kozijnen gezet kunnen worden. Denk hierbij aan normaal glas, glas met roeden of mat glas. Zo maken we onderscheid in de keuzes die er tegenwoordig zijn in het bestellen van een kozijn inclusief glas. HR++ glas is het meest bekende, maar tegenwoordig is er ook isolatieglas, wat ook wel isolatieglas of triple glas wordt genoemd. Deze soorten glas zijn verkrijgbaar in diverse varianten en soorten, hieronder staan de verschillende soorten verder toegelicht.

HR++

Veel mensen denken dat HR++ hetzelfde is als dubbel of thermopane glas. Echter is de ruimte tussen de glasplaten in HR++ glas gevuld met argon en die van normaal dubbel glas met lucht. Argon zorgt voor een hogere isolerende waarde waardoor we spreken van HR++. 

HR+++

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor HR+++ triple glas (isolatieglas) glas in kozijnen. Dit glas bestaat uit 3 lagen met ruimte ertussen. Dit soort glas heeft een nog hogere isolatiewaarde dan HR++. In vergelijking met dubbel glas is isolatieglas een stukje dikker. Veel kozijnen zijn daarom (nog) niet geschikt voor HR+++ glas omdat het een groot verschil is in dikte. Ga je nieuwe kozijnen bestellen? Overweeg dan om HR+++ glas te laten plaatsen. Meer lezen? Lees dan: Triple glas vs dubbel glas.

Glas met roeden

Wil je een andere uitstraling? Dan is glas met roeden misschien wat voor jouw woning. Hierbij wordt het glas opgedeeld is in verschillende vakken. Roeden worden veelal horizontaal en/of verticaal in het glas verwerkt. Soms kan het glas wel worden opgedeeld in 2- tot 8-vakken. Glas met roeden wordt vaak toegepast om een mooie uitstraling van het glas te creëren.

Mat glas

Wanneer je inkijk wilt voorkomen, kan je kiezen voor mat glas in je kozijn. Dit glas wordt ook wel melkglas genoemd en voorkomt dus dat er iemand vanaf buiten naar binnen kan kijken, wat bijvoorbeeld ideaal is in badkamers. Verder houdt mat glas het licht niet volledig tegen, maar geeft het licht de kans om naar binnen te ‘strijken’.

Gelaagd glas

Als het kozijn op bepaalde hoogte zit is het verplicht om gelaagd glas te kiezen, dit is vastgelegd in NEN 3569. Men spreekt ook wel van veiligheidsglas. Afhankelijk van de situatie en wat verplicht is heb je keuze uit keuze uit 1- of 2-zijdig gelaagd. Gelaagd glas bestaat dan uit minimaal twee glasplaten, waar een of meerdere kunststoffolies tussen worden geplaatst. Dit folie zorgt dat het glas aan elkaar wordt gehouden wanneer het glas breekt. Hierbij wordt het risico op letsel afgenomen, omdat er geen scherven vrijkomen. Gelaagd glas is dus geschikt voor je persoonlijke veiligheid, inbraakbeveiliging en is geluidsisolerend. Je ziet gelaagd veelal in schuifpuien, tuindeuren en glazen vouwwanden. 

 

2 thoughts on “Populaire soorten glas voor kozijnen”

  1. Vorig jaar heeft de woningbouwcorporatie alle kozijnen en vensters vervangen t.b.v. een betere isolatie. Het verschil is goed merkbaar. Wel is het belangrijk dat je goed ventileert. Isolatie kan namelijk het neerslaan van condens bevorderen en dat is nu net de bedoeling niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *