Schroeven kopen

Schroeven kopen? Deze 4 tips komen van pas!

Als we iets op willen hangen, gebruiken we hier vaak schroeven voor. Schroeven zijn er alleen in allerlei soorten en maten. Hierdoor weet je mogelijk niet goed welke schroeven je hier het beste voor kunt gebruiken. Sommige mensen kiezen lukraak schroeven uit, maar dit is niet verstandig. In dat geval krijg je mogelijk snel spijt van jouw keuze. Wij helpen jou graag om dit te voorkomen. Daarom zetten we hier 4 tips op een rijtje die van pas komen bij schroeven kopen.

1. Let op de afmetingen 

Om te voorkomen dat je de verkeerde schroeven koopt, let je allereerst op de afmetingen. Wie twee soorten schroeven naast elkaar houdt, ziet snel genoeg dat er verschil in de lengte zit. Vraag jij je af welke lengte je moet hebben? Richt je dan tot de dikte van het materiaal waar de schroef in komt. Vermenigvuldig dit met 2,5 en je weet wat de beste lengte voor de schroef is. Beperk je overigens niet alleen maar tot de lengte. Er zit namelijk ook verschil in de diameter van de schroefkop. Pas op dat je geen te brede schroeven koopt. Bij een te brede kop steekt de schroef straks mogelijk nog boven het materiaal uit.

2. Kijk naar het materiaal van de schroeven

Naast verschil in afmetingen zit er ook verschil in het materiaal waarvan schroeven gemaakt worden. Je kunt schroeven van staal, messing en roestvaststaal (rvs) tegenkomen. Staalschroeven zijn geschikt voor gebruik in huis, terwijl rvs schroeven ideaal zijn voor buiten. Messing schroeven worden vooral gebruikt voor sanitair. Kijk overigens niet alleen naar het materiaal van de schroeven, maar ook naar het materiaal waarin je ze boort. Voor hout gebruik je bijvoorbeeld spaanplaatschroeven.

3. Koop schroeven met een geschikte schroefkop

Wie een aantal schroeven naast elkaar legt, ziet dat de schroefkop niet altijd hetzelfde is. De meest bekende is waarschijnlijk de platte schroefkop. Veel mensen kopen schroeven met zo’n kop, maar het is niet altijd de beste keuze. Wie schroeven wil verzinken in hout kan bijvoorbeeld beter schroeven met een cilinderkop kopen. Wil je dat de schroefkop boven het oppervlak uitsteekt? Kies van voor een schroef met bolkop. Daarnaast kun je schroeven met een lenskop of tellerkop kopen.

4. Laat je niet leiden door prijs

De afmetingen, het materiaal en de schroefkop zijn van invloed op de prijs die je voor schroeven betaalt. Hierdoor kunnen de prijzen van dit bevestigingsmateriaal behoorlijk uiteenlopen. De keuze valt vaak op de goedkoopste schroeven. Hier valt wat voor te zeggen, maar wij raden je aan je niet te laten leiden door de prijs. Waarom niet? Omdat je dan mogelijk niet de beste schroeven koopt. Richt je daarom liever tot de afmetingen, het materiaal en de schroefkop. In dat geval slaag je er ongetwijfeld in de beste schroeven te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *