Steigers bouw

Rolsteiger: waar moet deze aan voldoen?

De rolsteiger zien we steeds meer terug in het straatbeeld en deze worden zowel door particulieren als de professionals gebruikt. Maar wat is nu de perfecte steiger, van welk merk, met welke hoeveelheid onderdelen en de belangrijkste vraag: waar moet het product aan voldoen qua veiligheid? In deze blog gaan we nader in op dit onderwerp.

Wat is een rolsteiger

Een rolsteiger kunnen we omschrijven als een mobiele stellage waarmee veilig op hoogte gewerkt kan worden. Doordat dit product uit allemaal losse onderdelen bestaat kan je de steiger configureren qua hoogte zoals je zelf wilt. Wanneer een woning bijvoorbeeld geschilderd wordt kun je het geheel gemakkelijk om de woning heen rijden. Qua veiligheid zijn rolsteigers ook verstandiger om te gebruiken dan bijvoorbeeld een ladder. Met een ladder ga je namelijk snel onnatuurlijke houdingen aannemen en buiten de ladder hangen. Hierdoor neemt de kans op ongelukken toe. Essentiële onderdelen van steigers zijn schoren, wielen, opbouwframes en platforms.

Wanneer leuning rolsteiger?

Wanneer een rolsteiger opgebouwd wordt is het uiteraard raadzaam om de voorschriften van de fabrikant aan te houden. Vanaf een platformhoogte van 2.50 meter moet u altijd met een leuning, of schoor in uw rug werken. Tevens gelden sinds 01-01-2018 nieuwe opbouwnormen waarbij je voortaan eerst de voorloopleuning plaatst en vervolgens door het platform met luik de steiger betreedt. Deze nieuwe regelgeving is essentieel voor de professionele klusser, want je werkt niet alleen veiliger, ook worden boetes voorkomen. De voordelen van deze nieuwe werkwijze zijn als volgt:

  • De rolsteiger wordt veiliger op -en afgebouwd;
  • Ook is de stellage stabieler dan de werkwijze van vroeger;
  • Minder hoeveelheid steigermateriaal benodigd; 
  • Kans op foutief opbouwen is aanzienlijk kleiner.

Welke rolsteiger moet ik kiezen?

Een rolsteiger is een kostbare investering die je uiteraard in een keer goed wilt gaan doen. Waar je op moet letten bij de aanschaf? Het is raadzaam om je vooraf in de materie te verdiepen. Het is bijvoorbeeld goed om een werkhoogte te kiezen die je het meeste gaat gebruiken, tevens is de lengte van het platform ook essentieel. De meeste mensen kiezen voor een vloer van 250 cm lang. Een andere keuze die je moet maken is het soort platform, moet dit lichtgewicht zijn, of hout? Voor de professionele klussers is het daarnaast aan te raden om rekening te houden met de actuele wet -en regelgeving.

Rolsteiger kopen – hulp nodig?

Een rolsteiger kopen is een aanschaf die niet vaak voor zal komen. De steigers gaan immers jaren mee, bij fatsoenlijk gebruik. Je zult dan ook niet alle ins en outs weten omtrent de keuze voor dergelijke stellages. Het is dan ook verstandig om je te laten ondersteunen door een specialist in deze materie. Denk hierbij aan laddersenrolsteigers.nl. Een goede steiger is veilig en bestaat uit gekeurde steigeronderdelen. Veiligheid gaat toch boven alles?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *