PVC ramen

Ramen in een nul-energiewoning

Een nul-energiewoning is een woning die gedurende het hele jaar evenveel energie verbruikt als ze zelf opwekt. In principe kan ze volledig off grid gaan, hoewel er meestal wel een gas- en/of elektriciteitsaansluiting is als back-up.

Om dit soort nul-energiewoning te bereiken, is een goede isolatie belangrijk. Ramen spelen hierin een belangrijke rol.

Ramen met een hoge isolatiewaarde

In de meeste nul-energiewoningen vinden we kunststof buitenschrijnwerk, want met PVC ramen zijn hogere isolatiewaarden mogelijk dan aluminium. Vooral bij profielen met meerdere kamers. Hout is een goed alternatief, maar vraagt wel meer onderhoud.

Naast de profielen is de keuze van de beglazing erg belangrijk. Om de nul-energiewoning standaard te bereiken, is een U-waarde kleiner dan 0,8 W/m²K nodig. Die wordt bereikt met HR++ glas (tweelaags) of HR+++ glas (drielaags).

Zonnewinsten maximaliseren

Zelfs tijdens de wintermaanden heeft de zon nog heel wat energie. In een nul-energiewoning wordt deze gratis warmte optimaal gebruikt om de kamers op temperatuur te brengen. Hierbij is het wel belangrijk dat de ramen een goede oriëntatie hebben. Onverwarmde ruimtes lokaliseer je best aan de noord- of oostkant, terwijl ruimtes als de woonkamer, eetkamer en keuken best aan de zuidkant liggen.

Ramen luchtdicht maken

Nog een manier om een woning energiezuinig te maken, is door een goede luchtdichtheid te garanderen. Anders ontsnapt er teveel warmte via naden en kieren. Bij de installatie van ramen kan je extra aandacht spenderen aan de luchtdichtheid door een kunststof folie tussen de profielen en de muur te kleven. Een kleine moeite, met een groot effect.

Oververhitting via ramen voorkomen

In een nul-energiewoning doen we er alles aan om in de winter warmte vast te houden. Spijtig genoeg leidt dit in de zomer voor problemen. Want door de stevige isolatieschil wordt het binnen al snel te warm. Om dit probleem te voorkomen, kan je voor 4-seizoensglas kiezen. Dat beschermt de woning tegen de zon tijdens de warmere maanden, maar laat toch voldoende zonnewarmte binnen in de winter. Daarnaast kan je best externe zonwering voorzien. Dat mogen screens of buitenlamellen zijn, maar evengoed een oversteek van de bovenliggende verdieping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *