Er zijn een hoop zaken die invloed uitoefenen op onze gezondheid en humeur, en ons dagelijkse functioneren. Vaak wordt er gewezen op het belang van gezonde voeding, en voldoende bewegen. Minder aandacht is er voor een goede nachtrust. Onterecht, want goed slapen is net zo essentieel. Ben je immers goed uitgerust, dan heb je meer energie om de dag door te komen. Je staat blijer op, en hebt meer zin om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Heb je wel eens moeite met in slaap vallen? Of sta je ’s ochtends niet helemaal fit op? Hieronder vind je diverse nuttige tips voor een goede nachtrust.
Een fijn slaapkamerklimaat
Allereerst is het belangrijk om een goed naar je slaapkamer in zijn geheel te kijken. Voor een gezond slaapritme is het namelijk cruciaal dat je hersenen door afname van licht op tijd het signaal krijgen om te gaan slapen. Ook in de zomer. Het is daarom aan te raden voor verduisterende gordijnen te kiezen. Daarnaast speelt ook de temperatuur in de slaapkamer een wezenlijke rol. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 21 °C. Ventileer zowel zomers als ’s winters voor voldoende frisse lucht en een aangename temperatuur.
Een comfortabel bed
Verder bepaalt natuurlijk je bed in grote mate hoe goed je nachtrust is. Veel mensen slapen bijvoorbeeld niet goed doordat ze op oude matrassen liggen. Of matrassen die niet passen bij hun favoriete slaaphouding of persoonlijke voorkeuren qua hardheid. Wat een goed matras is? Dat is voor iedereen anders, maar het is zeker aan te raden te kiezen voor matrassen die duurzaam en ecologisch verantwoord zijn. Waar ik een goede natuurlijke matras kan vinden? De natuurlijke matrassen van Allnatura zijn van top kwaliteit, en de uitgekiende keuze qua materialen dragen bij aan een comfortabele nachtrust. Vergeet trouwens ook niet eens goed naar je hoofdkussen en beddengoed te kijken!
Meer informatie over het vinden van een goed matras vind je in het artikel “Kwaliteitsvolle matrassen: het geheim van een goede nachtrust”.
Je hersenen en lijf voorbereiden op de nacht
Tot slot is ook je gedrag van grote invloed op je nachtrust. Beweeg daarom overdag voldoende, maar ga niet vlak voor het slapengaan nog intensief sporten. Eet ’s avonds geen grote hoeveelheden meer (zeker geen zoete dingen die je suikerspiegel doen stijgen), en vermijd alcohol en cafeïnehoudende dranken. Probeer verder op vaste tijden te gaan slapen, zorg dat je voldoende uur slaap haalt, voorkom (te lange) dutjes overdag en beperk uitslapen. Ook een vast avondritueel en ontspanningsoefeningen kunnen een positieve bijdrage leveren aan een goede nachtrust.
Benieuwd naar nog meer tips voor een goede nachtrust? Die vind je in het eerder verschenen artikel over de inrichting van een slaapkamer.
Weltrusten!